„Bude těžší sehnat práci.“ Odpůrci brexitu protestují v Londýně za nové referendum

Protesty proti brexitu (23.3.2019)

Protesty proti brexitu (23.3.2019) Zdroj: ČTK

Protesty proti brexitu (23.3.2019)
Protesty proti brexitu (23.3.2019)
3
Fotogalerie

Desítky tisíc odpůrců brexitu se sešly v centru Londýna na pochodu za uspořádání nového referenda o členství Británie v Evropské unii. Uvedla to agentura Reuters. Pochod organizuje skupina People's Vote. Organizátoři očekávají, že účast ještě překoná říjnový pochod. Toho se podle přívrženců iniciativy zúčastnilo na 700 tisíc lidí.

Demonstranti - někteří v pestrých kostýmech a mnozí s vlajkami EU - se sešli u Hyde Parku, odkud hodlají společně pochodovat k parlamentu. Odpůrci brexitu se obávají poklesu životní úrovně a ekonomických ztrát po odchodu z EU, poznamenala agentura DPA.

„Přišli jsme sem dnes, protože cítíme, že nám ukradli budoucnost. Je to naše generace, která bude muset žít s důsledky této pohromy,“ řekla Reuters osmnáctiletá Phoebe Pooleová. „Bude těžší sehnat práci. Už vidíme, že spousta velkých firem odchází. Dělám si o budoucnost starosti,“ dodala.

Dvě stovky autobusů byly předem zarezervovány, aby na pochod přivezly lidi z celé Británie. Jeden vyrazil ze Skotska už o páteční noci, jiný vyjel časně ráno z Cornwallu na západě Anglie.

Petice, která od poloviny tohoto týdne požaduje zrušit brexit, již získala čtyři miliony podpisů.

O odchodu z EU rozhodli Britové v referendu v červnu 2016 poměrně těsnou většinou hlasů: 17,4 milionu lidí - tedy 52 procent - hlasovalo pro brexit, 16,1 milionu (48 procent) si přálo zůstat v unii. Od té doby odpůrci brexitu usilují o další referendum. Argumentují i tím, že při současných zmatcích a bezradnosti politiků by osud Británie opět měli vzít do rukou občané. Ani tři roky debat totiž nerozptýlily nejistotu, jak, kdy a zda vůbec Británie vystoupí z EU.

Premiérka Theresa Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s EU. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit. Mayová se opakovaně vyslovila proti opakování referenda, krize ohledně brexitu ale podle médií ohrožuje premiérčino setrvání v čele vlády.