Mayová naznačila, že brexitovou dohodu parlamentu příští týden nepředloží

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Theresa Mayová na summitu 27
Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová
Theresa Mayová
5
Fotogalerie

Britská premiérka Theresa Mayová rozeslala všem britským poslancům dopis, v němž podle agentury Reuters naznačila, že parlamentu možná příští týden nepředloží do třetice svou brexitovou dohodu. Dodala, že tak učiní, pokud bude zjevné, že text upravující podmínky odchodu země z Evropské unie nemá mezi zákonodárci dostatečnou podporu. Mayová také členům Dolní sněmovny nabídla schůzky, pokud o to budou mít zájem.

Poslanci už dokument dvakrát odmítli. Očekávalo se, že k dohodě, která by měla zajistit spořádaný brexit a o níž Británie dva roky vyjednávala se zbytkemm EU, se parlament potřetí vysloví příští týden.

Evropská unie ve čtvrtek poskytla Spojenému království odklad termínu odchodu z EU, který by podle dosavadního harmonogramu měl nastat 29. března. Sedmadvacítka se dohodla na dvou variantách: připouští odklad do 22. května pod podmínkou, že příští týden Dolní sněmovna schválí dohodu o podmínkách brexitu, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb.

Obě řešení znamenají, že Británie za týden nemusí opustit unii bez dohody.

„Pokud to bude vypadat, že pro opětovné předložení dohody příští týden není dostatečná podpora, nebo ji Dolní sněmovna opět odmítne, můžeme do 12. dubna požádat o další odklad – to ale bude znamenat účast ve volbách do Evropského parlamentu,“ napsala Mayová poslancům v dopise, z něhož citovala agentura Reuters.