Budeme pokračovat v boji s terorem, shodli se Obama a Erdogan

Centrum Istanbulu

Centrum Istanbulu Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se shodli na tom, že budou pokračovat ve spolupráci v boji proti terorismu, zejména pokud jde o bojovníky Islámského státu a povstalce ze Strany kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje z okolí tureckého prezidenta. Státníci spolu dnes hovořili po telefonu.

Americký prezident během telefonátu Erdoganovi rovněž vyjádřil soustrast v souvislosti s bombovým útokem, který minulý týden zasáhl Istanbul a při němž zahynulo deset německých turistů. Sebevražedný atentát je připisován Islámskému státu. Obama prý tureckému prezidentovi kondoloval i v souvislosti s útokem v provincii Diyarbakir na jihovýchodě Turecka, kde minulý týden zahynulo šest lidí. Za akcí, jejímž terčem byl bezpečnostní policejní komplex, podle úřadů stáli kurdští extremisté.

Oba prezidenti se shodli, že jedním z hlavních témat nadcházející návštěvy amerického viceprezidenta Joea Bidena v Turecku bude boj proti terorismu. Biden do země dorazí v sobotu.

Turecko, členský stát NATO, je členem koalice vedené Američany, která bojuje s ozbrojenci z hnutí Islámský stát v Sýrii a Iráku. V posledních měsících se stává čím dál tím častěji terčem útoků sunnitských muslimských ozbrojenců, poznamenala agentura Reuters.

Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua stojí islamisté za útokem z 12. ledna v Istanbulu. Sebevražedný útočník se prý do země dostal ze Sýrie. Islámský stát je podezírán z toho, že má na svědomí i další útoky v Turecku, mimo jiné v Ankaře, kde loni v říjnu zahynulo přes 100 lidí.