Buffett věnoval na charitu akcie za čtyři miliardy dolarů, část dostane Gatesova nadace

Warren Buffett je průkopníkem iniciativy „The Giving Pledge", díky které se více než 200 lidí zavázalo věnovat alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely.

Warren Buffett je průkopníkem iniciativy „The Giving Pledge", díky které se více než 200 lidí zavázalo věnovat alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely. Zdroj: Reuters

Americký miliardář Warren Buffett věnoval akcie své firmy Berkshire Hathaway zhruba za čtyři miliardy dolarů Nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem rodinným charitám. Dar je součástí Buffettova slibu, že se postupně vzdá téměř veškerého svého majetku. Tento týden se také koná poslední charitativní aukce oběda s Buffettem.

Dar zahrnuje zhruba 14,4 milionu akcií třídy B, uvedla Berkshire Hathaway. V úterý tyto akcie uzavřely na ceně 277,64 dolaru. Nadace Gatesových získá 11 milionů akcií, dalších 1,1 milionu dostane Nadace Susan Thompsonové Buffettové pojmenovaná po první, již zesnulé Buffettově manželce. Tři charity provozované Buffettovými dětmi získají každá 770 tisíc akcií.

Nyní jednadevadesátiletý Buffett od roku 2006 daroval více než polovinu svých akcií Berkshire. Hodnota darů v době jejich poskytnutí činila zhruba 45,5 miliardy dolarů. Navzdory darům Buffett stále vlastní přibližně 16 procent akcií Berskhire a pod kontrolou má přibližně třetinu hlasovacích práv.

Buffett učinil z Berkshire konglomerát s hodnotou více než 600 miliard dolarů, který vlastní desítky podniků, například železniční společnost BNSF, pojišťovnu vozidel Geico či akcie společností Apple a Bank of America. Spolu s Billem Gatesem je také průkopníkem iniciativy „The Giving Pledge“, díky které se více než 200 lidí zavázalo věnovat alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely. Patří k nim například Michael Bloomberg, Larry Ellison, Carl Icahn, Elon Musk či Mark Zuckerberg.

Do 17. června se také na internetu koná charitativní aukce oběda s Buffettem. Aukce se koná po dvouleté přestávce a letos je poslední. Nejvyšší nabídka v současnosti činí více než tři miliony dolarů.

Peníze z aukce získává nadace Glide Foundation, pomáhající bezdomovcům. Před příchodem pandemie covidu-19 se aukce konaly každoročně už 20 let a celkově vynesly téměř 34,5 milionu dolarů. Od roku 2008 vítězná nabídka vždy přesáhla milion dolarů. V roce 2019 vítěz aukce zaplatil za oběd s Buffettem rekordních 4,57 milionu dolarů.