Buffett se po víc než 30 letech zbavil akcií banky Wells Fargo. Sází naopak na těžaře ropy a plynu

I v takřka 92 letech miliardář Warren Buffett nadále řídí konglomerát Berkshire Hathaway.

I v takřka 92 letech miliardář Warren Buffett nadále řídí konglomerát Berkshire Hathaway. Zdroj: profimedia.cz

Americký investor Warren Buffett v prvním čtvrtletí letošního roku nezahálel a využil poklesů cen akcií na burzách. Konglomerát Berkshire Hathaway, jehož generálním ředitelem je nadále i ve svých téměř 92 letech, nakoupil akcie za přibližně 50 miliard dolarů. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného hlášení pro federální Komisi pro cenné papíry. Společnost tak využila více než třetinu hotovosti, kterou měla ke konci roku 2021 na svých bankovních účtech.

Nejvýznamnější transakcí byl nákup akcií nezávislého těžaře ropy a zemního plynu Occidental Petroleum. Jeho cenné papíry začali Buffett a jeho investiční manažeři nakupovat na konci února a během krátké doby vybudovali významný podíl. K závěru minulého týdne už byl přibližně 15procentní, což dělá z Berkshire největšího akcionáře. Hodnota podílu činí 9,7 miliardy dolarů.

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Na fosilní paliva Buffett vsadil i v případě společnost Chevron. V tomto případě v prvním čtvrtletí roku významně navyšoval už dříve otevřenou pozici a ke konci března už byla Berkshire se zhruba osmiprocentním podílem druhým největším akcionářem hned po fondech obrovské investiční společnosti Vanguard. Chevron už nyní patří společně s akciemi Occidentalu mezi nejvýznamnější investice v portfoliu.

Kromě toho Berkshire vybudovala pozici ve výrobci výpočetní techniky HP a v herním vývojáři Activision Blizzard. Druhá zmíněná investice je sázkou na to, že přes regulatorní úřady projde akvizice ze strany softwarové společnosti Microsoft. 

O všech těchto nákupech již Buffett v předchozích týdnech mluvil, mimo jiné na valné hromadě Berkshire Hathaway, která proběhla na konci dubna. A tak novinkou v hlášení pro komisi byly další uskutečněné burzovní obchody, o nichž se dosud jen spekulovalo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!