Bulhaři nechtějí přispět do regionální Černomořské flotily

Lodě NATO, ilustrační foto

Lodě NATO, ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons

Bulharsko nedlouho před vrcholnou schůzkou Severoatlantické aliance v Polsku vyloučilo svou účast v nějaké flotile v Černém moři namířené proti Rusku. Podle agentury DPA to prohlásil ministr zahraničí Daniel Mitov.

„Bulharsko se nikdy nezavázalo, že se zapojí do nějakých regionálních iniciativ v Černém moři,“ prohlásil šéf bulharské diplomacie. „Posilování obranných sil a cvičení… je možné uskutečnit pouze pod velením a pod vlajkami NATO,“ zdůraznil.

Bulharsko tak prostřednictvím Mitova odmítlo regionální návrh, aby společně s Rumunskem, Tureckem a rovněž Ukrajinou vytvořilo v Černém moři flotilu jako protiváhu ruským námořním silám v této oblasti.

Ministr obrany Nikolaj Nenčev podle médií na druhé straně potvrdil, že Bulharsko se jedním praporem se 400 vojáky zapojí do připravované multinacionální brigády v Rumunsku. Vrcholná schůzka aliance, která se bude konat 8. a 9. července ve Varšavě, má v reakci na tvrdou politiku ruského prezidenta Vladimira Putina projednat balík nových odstrašujících opatření západního bloku.