Bulharsko zablokovalo bankovní převod 890 tisíc dolarů pro ruskou ambasádu

Kreml a Chrám Vasila Blaženého

Kreml a Chrám Vasila Blaženého Zdroj: Reuters

Bulharsko s ohledem na protiruské sankce Evropské unie zablokovalo bankovní převod v hodnotě přibližně 890.000 dolarů (přes 21,6 milionu korun). Peníze mířily ruskému velvyslanectví, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na ministra financí Asena Vasileva. Sofia nedávno vyhostila 70 pracovníků ruské ambasády.

"Existuje bankovní převod pro ruské velvyslanectví, který spadá přímo pod sankce Evropské komise. Žádné bankovní účty nejsou zmrazené," řekl Vasilev novinářům. Ruská diplomatická mise podle něj požádala o výjimku, jelikož potřebovala finanční prostředky na výplaty zaměstnanců. Bulharská vláda v současné době jedná s Bruselem o tom, zda od sankcí upustit a převod umožnit, dodal ministr.

Vztahy mezi bývalými spojenci Moskvou a Sofií jsou v posledních letech napjaté. Bulharsko několikrát vyhostilo ruské diplomaty, které vinilo ze špionáže.

Minulý týden vláda odstupujícího premiéra Kirila Petkova označila za nežádoucí osoby 70 diplomatů a dalších pracovníků ruské diplomatické mise; někteří podle šéfa kabinetu pracovali pro zpravodajské služby. Z Moskvy zaznělo, že bude na tento krok reagovat. Ruská velvyslankyně v Sofii uvedla, že požádá ruskou vládu, aby ambasádu uzavřela.

Evropská unie a některé západní země uvalily na Rusko několik balíků sankcí v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, kam ruská vojska vtrhla 24. února.