Bývalá jihokorejská prezidentka byla odsouzena k 24 rokům vězení

Pak Kun-hje

Pak Kun-hje Zdroj: reuter

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla dnes odsouzena k 24 rokům vězení a pokutě 18 miliard wonů (bezmála 350 milionů korun). Soud ji shledal vinnou ze zneužití pravomoci, vydírání a korupce. Exprezidentka i prokuratura se mohou proti rozsudku odvolat. Pak, která je ve vazbě a obžalobu odmítá, do soudní síně nepřišla.

V okolí soudní budovy v centrální části Soulu se dnes shromáždily stovky příznivců bývalé první ženy země, kteří skandovali, že Pak je nevinná. "Zastavte vražednou politickou pomstu" stálo na jednom z transparentů před soudní budovou. Šestašedesátiletá Pak proces bojkotovala od října na protest proti rozhodnutí, kterým jí byla prodloužena vazba o šest měsíců. Soudce obvinila ze zaujatosti.

Tento týden bývalá prezidentka oznámila, že k soudu nepřijde ani na vynesení rozsudku. Vzhledem k tomu, jakou pozornost případ vyvolal, dnešní soudní líčení přenášela živě televize, což nebývá v Jižní Koreji zvykem, napsala agentura AFP.

V centru korupčního skandálu, který vypukl v roce 2016 a měl loni v březnu za následek sesazení Pak Kun-hje, stála její důvěrnice Čche Son-sil. Ta si letos v polovině února vyslechla rozsudek, kterým jí byl uložen trest dvaceti let odnětí svobody. Čche Son-sil byla uznána vinnou z toho, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím.

Aféra se týkala i největší jihokorejské průmyslové společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl ale překvapivě propuštěn.

Skandál přispěl k rostoucímu rozhořčení jihokorejské veřejnosti ohledně napojení politiky na mocné průmyslové konglomeráty, takzvané čeboly, napsala agentura AFP.

Konzervativní prezidentka byla první ženou v čele Jižní Koreje a také prvním demokraticky zvoleným politikem, který byl v této zemi sesazen. V úřadu ji po volbách nahradil liberální Mun če-in, který přispěl ke sblížení se Severní Koreou.