Bývalý britský vicepremiér Clegg nastupuje do Facebooku, řešit bude globální strategie

Nový britský premiér David Cameron (vlevo) a vicepremiér Nick Clegg

Nový britský premiér David Cameron (vlevo) a vicepremiér Nick Clegg Zdroj: EPA

Bývalý britský vicepremiér Nick Clegg bude ředitelem týmu, který má ve společnosti Facebook na starosti globální záležitosti a komunikaci. Napsal to dnes britský list Financial Times (FT), Clegg ani Facebook to zatím nepotvrdili. Liberální demokrat Clegg byl v letech 2010 až 2015 místopředsedou vlády premiéra Davida Camerona. Do loňských voleb byl poslancem britského parlamentu.

Jednapadesátiletý Clegg nahradí ve funkci dosavadního ředitele týmu pro globální záležitosti a komunikaci Elliota Schrageho, který letos v červnu oznámil, že ze společnosti Facebook hodlá po deseti letech odejít. Podle zpravodajské stanice BBC se na Cleggově náboru podílel přímo zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a jeho provozní ředitelka Sheryl Sandbergová.

Clegg do nové funkce přichází v době, kdy Facebook čelí problémům v oblasti ochrany dat i hrozbě větší regulace. S pomocí Clegga, který pracoval také pro Evropskou komisi, chce Facebook zlepšit mimo jiné svou pozici v Bruselu, uvádí FT. Clegg podle něj začne pro Facebook pracovat již v pondělí, nejprve z Londýna. Trvale se do centrály společnosti v Kalifornii přesune v lednu.

Clegg byl v letech 2007 až 2015 předsedou Liberálních demokratů, kteří v roce 2010 vytvořili koaliční vládu s Konzervativní stranou Davida Camerona. V loňských parlamentních volbách se Clegg už do britského parlamentu nedostal.