Bývalý ekonom ECB: Řecko musí opustit eurozónu

Bývalý hlavní ekonom ECB Otmar Issing

Bývalý hlavní ekonom ECB Otmar Issing Zdroj: uni-frankfurt.de

Silně zadlužené Řecko musí opustit eurozónu, uvedl bývalý hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Otmar Issing v rozhovoru pro německý časopis Stern. Dodal, že bez radikálního ořezání dluhů se země zpátky na nohy nepostaví. Věřitelé budou podle něj muset Řecku odpustit minimálně polovinu dluhů, pravděpodobně ale ještě více.

Issing rovněž varoval, že dluhovou krizí by se mohly nakazit další členské země eurozóny. Tomu je podle něj zapotřebí zabránit, protože například Itálie je „příliš velká na to, aby ji ostatní zachraňovali“.

Uznávaný německý profesor ekonomie také odmítl společné evropské dluhopisy. „Kdo chce eurobondy, je hrobníkem stabilního eura,“ vysvětlil. „Nakonec by i solidním zemím hrozil propad do dluhové spirály.“

Řecká vláda se minulý týden rozhodla rozšířit svá úsporná opatření. Snaží se tak přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru, které mají zemi pomoci odvrátit hrozbu platební neschopnosti.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu korun). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu a vyvolává protesty obyvatel Řecka.