Bývalý poradce Karadžiče si odpyká 11 let vězení za válečné zločiny

Jovan Tintor

Jovan Tintor Zdroj: Repro YouTube

Bosenský soud potrestal jedenácti lety vězení bývalého vysokého bosenskosrbského činitele Jovana Tintora za zločiny spáchané během války v Bosně a Hercegovině (1992-1995). Rozsudek vynesený v prvoinstančním řízení je zatím nepravomocný, informoval sarajevský list Dnevni avaz.

Tintor býval mimo jiné i poradcem někdejšího prezidenta bosenských Srbů Radovana Karadžiče, který byl za válečné zločiny odsouzen haagským tribunálem, zatím nepravomocně, ke 40 letům vězení.

Obžaloba Tintora obsahovala osm bodů a obecně se týkala systematických útoků spáchaných od dubna do konce července 1992 vůči nesrbskému obyvatelstvu sarajevského předměstí Vogošća, kde Tintor v té době vedl takzvaný krizový štáb.

Konkrétně byl obžalován z nezákonného zadržování, mučení, posílání lidí na nucené práce a také z odpovědnosti za vraždy velkého počtu obětí muslimské (dnes bosňácké) a chorvatské národnosti, spáchané v několika zajateckých táborech ve Vogošći.

Tintorovi se dařilo unikat před spravedlností až do února 2016. Zadržen byl v Rači na hraničním přechodu se Srbskem na základě zatykače, který byl vydán už v roce 1999.