Byznys západních firem v Íránu je kvůli vypovězení jaderné dohody v ohrožení

Íránský prezident Ruhání

Íránský prezident Ruhání Zdroj: ČTK

Rozhodnutí Spojených států odstoupit od jaderné dohody s Íránem se dotkne západních firem. Obchod s touto zemí totiž pravděpodobně bude opět podléhat sankcím. Neuskuteční se například dodávka letadel, nejisté jsou i projekty ropných firem.

Americký ministr financí Steven Mnuchin již oznámil, že USA zruší licence na prodej dopravních letounů firem Boeing a Airbus. Podle agentury Reuters uzavřeli západní výrobci s Íránem smlouvy v hodnotě 38 miliard dolarů (821 miliard korun).

Teherán si objednal celkem 200 letadel pro svoje státní aerolinky IranAir. Sto z nich by měl dodat evropský Airbus, 80 jeho americký konkurent Boeing a 20 pak menší francouzsko-italská společnost ATR.

"Pečlivě vyhodnocujeme oznámení amerického prezidenta a promýšlíme další postup," řekl mluvčí Airbusu s tím, že firma na to bude potřebovat delší čas.  

Nová letadla jsou přitom podle agentury Bloomberg pro Írán klíčová. Jeho flotila dopravních letounů je totiž zastaralá a nové stroje by navíc zvýšily šance Teheránu stát se významným leteckým uzlem a konkurovat tak Dubaji a Kataru.

Postiženy nejspíš budou i další společnosti. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton řekl, že evropské firmy obchodující s Íránem budou muset svoje obchodní styky do šesti měsíců přerušit, jinak můžou čelit americkým sankcím.  

V ohrožení je tak například kontrakt firem Total a China National Petroleum na výstavbu zařízení pro těžbu zemního plynu v pobřežních vodách. V Íránu působí také společnosti General Electric nebo Volkswagen. Kvůli Trumpovu kroku roste i cena ropy.

Konkrétní dopad na obchod s Íránem ale zatím není jasný. Může se totiž stát i to, že Spojené státy dojednají s Íránem dohodu novou. Trumpovo rozhodnutí zatím pouze blokuje nové obchodní smlouvy.

Donald Trump ohlásil odstoupení od jaderné smlouvy s Íránem v úterý. Kromě USA ji podepsaly Rusko, Francie, Velká Británie, Čína a Německo. Ostatní signatáři oznámili, že budou zatím podmínky smlouvy dodržovat. Dohoda omezila íránský jaderný program výměnou za uvolnění sankcí uvalených Spojenými státy, Evropskou unií a OSN.