Cameron o Rusku v Sýrii: Podporují řezníka Asada, strašná chyba

Demonstrace proti ruskému zásahu v Sýrii

Demonstrace proti ruskému zásahu v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Za strašnou chybu britský premiér David Cameron označil rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina podniknout v Sýrii vojenské kroky na podporu tamního prezidenta Bašára Asada.

Rusko ve středu zahájilo v Sýrii letecké útoky, jež jsou podle Kremlu namířené proti bojovníkům z radikálního hnutí Islámský stát (IS) i proti dalším teroristickým skupinám. Západ ovšem tvrdí, že Rusové útočí také na umírněnou protiasadovskou opozici.

„Podporují řezníka Asada, což je strašnou chybou… Celý region to ještě více destabilizuje,“ řekl Cameron zpravodajské stanici BBC.

Šéf britské diplomacie Philip Hammond si myslí, že není možné, aby Moskva zároveň bojovala proti IS a současně podporovala Asada. „To, že ho Rusko podporuje, nažene syrskou opozici do náruče IS, a posílí tak zlo, o němž (ruský prezident Vladimir Putin) tvrdí, že chce zničit,“ řekl Hammond na sjezdu konzervativců v Manchesteru.

Většina náletů prý mířila mimo území IS

Premiér Cameron také v rozhovoru pro BBC uvedl, že většina náletů, které ruské letectvo dosud v Sýrii provedlo, se odehrála v těch částech země, které neovládá IS, ale jiní odpůrci Asadova režimu.

V Sýrii čtyři a půl roku zuří občanská válka, v níž proti sobě bojují Asadova armáda, opoziční jednotky a také radikální islámské organizace, zejména IS. Konflikt si vyžádal více než čtvrt milionu obětí. Miliony lidí zemi opustily a značná část jich zamířila do Evropy, která tak čelí nebývalému náporu migrantů.