Cameron odmítá Junckera v čele EU, hrozí odchodem z unie

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Britský předseda vlády David Cameron pohrozil možným odchodem Británie z Evropské unie v případě, že se bývalý dlouholetý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker stane příštím šéfem Evropské komise. Juncker je podle Camerona příliš federalistický a mohl by zhatit naděje na zreformování vztahů Británie k EU. Kandidát křesťanských demokratů na předsedu komise se ale své ambice nehodlá vzdát.

Cameron podle týdeníku Der Spiegel na okraj úterního summitu Evropské unie v Bruselu uvedl, že v případě schválení Junckera do čela komise nebude schopen zaručit setrvání Británie v EU. Vytvořil tak tlak mimo jiné na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která v pátek Junckerovu kandidaturu na post šéfa Evropské komise podpořila.

„Tvář z osmdesátých let nemůže vyřešit problémy příštích pěti let,“ uvedl podle listu na Junckerovu adresu britský premiér. Z jeho výroků vyplynulo, že schválení Junckera do čela komise by mohlo destabilizovat britskou vládu takovým způsobem, že by musela uspíšit referendum ohledně členství Británie v Evropské unii, a toto referendum by pak pravděpodobně vyznělo v neprospěch členství.

Cameron loni přislíbil, že referendum uskuteční v roce 2017, pokud jeho konzervativci příští rok vyhrají parlamentní volby. Letos v dubnu pak dodal, že pokud se mu referendum nepodaří prosadit, .

Proti jmenovaní Junckera do čela Evropské komise se už vyslovili i premiéři Maďarska, Švédska či Nizozemska. Lucemburský expremiér argumentuje tím, že je volebním lídrem vítězné strany a má navíc podporu některých sociálnědemokratických premiéru. „V Evropské radě mě podporuje široká většina křesťanskodemokratických a socialistických šéfů států a vlád,“ řekl v rozhovoru pro deník Bild am Sonntag.

Juncker vyzval své podporovatele, aby při svém rozhodování nepodléhali tlaku menšiny. „Evropa se nemusí nechat vydírat,“ prohlásil.

Podle Bildu má Juncker protivníka i ve francouzském prezidentovi Françoisi Hollandeovi, který údajně prosazuje do čela Evropské komise Francouze, nejlépe bývalého ministra financí Pierra Moscoviciho. Jednoznačnou podporu Junckerovi naopak vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová.

Pokud by byl Juncker nominován na šéfa Evropské komise například proti vůli Camerona, znamenalo by to porušení nepsaného pravidla, že takto zásadní rozhodnutí jsou přijímána jednomyslně.