Cameron odmítá změnu smlouvy o EU

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy britského premiéra Davida Camerona o potřebnosti změn v zakládních smlouvách Evropské unie nepřesvědčil. Cameron po společném jednání plánovanou fiskální unii nepodpořil.

Britský premiér sice řekl, že Unie musí přesvědčit trhy, že má dost prostředků na zvládnutí krize měnové unie. „Žádná z těchto věcí nevyžaduje změnu smlouvy. Pokud k tomu ale dojde, ochráníme a dále prosadíme britské zájmy,“ prohlásil.

I když Cameron unijní dohled nad rozpočty členských států eurozóny odmítá, vyzval k rychlému řešení nynější situace. „Krize eurozóny má mrazivý efekt na britskou ekonomiku,“ dodal s tím, že EU musí na summitu v příštím týdnu dojít k jasnému závěru.

Sarkozy spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prosazují zavedení nových pravidel, která by dala Bruselu moc kontrolovat rozpočty členů měnové unie a v případě porušení nových norem tyto přečiny účinně trestat. „Jiná cesta než změna evropských smluv není,“ řekla dnes Merkelová ve Spolkovém sněmu.

Ani Německo a Francie ale nejsou v názoru na podobu rozpočtového dohledu jednotné. Německá kancléřka prosazuje více pravomocí Evropskou komisi a Soudní dvůr EU. Fiskální unie by měla být zavedena v celé Unii.

Sarkozy naproti tomu preferuje rozpočtovou kontrolu na mezivládní úrovni. Hrozba větší moci unijních orgánů ve Francii vzbuzuje obavy z „německého diktátu“. Francouzský prezident ale pomalu ustupuje ze své snahy prosadit více pravomocí pro Evropskou centrální banku.