Cameron slíbil Skotsku větší pravomoci, když odmítne samostatnost

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Vůdci tří hlavních britských stran slíbili dát větší pravomoci Skotsku, pokud jeho obyvatelé ve čtvrtečním referendu rozhodnou o setrvání ve Spojeném království. S odvoláním na list Daily Record to napsal zpravodajský server BBC News. Propagátoři skotské nezávislosti označili slib za "urážku" skotských voličů a upozornili, že podobné návrhy měly přijít podstatně dřív.

Stoupenci skotské nezávislosti již dříve uvedli, že jedinou zárukou větších pravomocí je schválení nezávislosti, připomněl server BBC News. Dohodu o posílení pravomocí skotských úřadů podepsali premiér a šéf Konzervativní strany David Cameron a vůdci labouristů a liberálních demokratů Ed Miliband a Nick Clegg. Dokument obsahuje tři základní body.

V první části slibuje „rozsáhlé nové pravomoci“ skotskému parlamentu, ve druhé „spravedlivé rozdělování zdrojů, aby měli všichni v Británii stejné příležitosti“, a ve třetí části zdůrazňuje, že konečné slovo ohledně financování zdravotnictví bude mít skotská vláda.

Stínový ministr zahraničí Douglas Alexander odmítl, že by sliby pro Skotsko přišly v diskusi o referendu příliš pozdě. „O těchto pravomocech ve Skotsku debatujeme už řadu měsíců. Dnes ale chceme zdůraznit, že můžeme mít to nejlepší z obou světů. Můžeme mít silnější skotský parlament, ale se sílou, stabilitou a bezpečností Spojeného království,“ prohlásil.

Samostatnost není kouzelná hůlka

Skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová je ale jiného názoru. „Pokud tu byl vážný úmysl udělit víc pravomocí, proč už se tak nestalo dřív? Toryovští poslanci již řekli, že poskytnutí větších pravomocí Skotsku zablokují. Když budeme hlasovat proti nezávislosti, nemáme žádné záruky,“ podotkla. „Samostatnost není kouzelná hůlka, ale je to obrovská příležitost. Můžeme zlepšit životy občanů, ne hned přes noc, ale postupem času,“ dodala.

Výsledek referenda není možné s jistotou předpovědět, neboť poslední průzkumy naznačují velmi těsný výsledek. Ze čtyř milionů zaregistrovaných voličů jich ale stále až 500 tisíc zůstává nerozhodnutých.