Cameron vetem EU u Britů bodoval: Konzervativcům roste podpora

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Britští vládní konzervativci poprvé od začátku roku vedou v průzkumech veřejného mínění nad opozičními labouristy. Uvedla to dnes agentura Reuters s tím, že konzervativcům pomohlo veto, kterým premiér David Cameron znemožnil minulý týden novou smlouvu EU na úrovni všech 27 členských států.

Podpora konzervativců mezi voliči stoupla o sedm procentních bodů na 41 procent, zatímco u labouristů poklesla ze 41 na 39 procent. Je to podle agentury Ipsos MORI o to překvapivější, že jasná většina respondentů očekává v příštím roce zhoršení ekonomické situace v Británii.

Více než 55 procent Britů se podle ankety uskutečněné 10. až 12. prosince domnívá, že Cameron reagoval správně na dluhovou krizi v Evropě, zatímco totéž si myslí o francouzském prezidentovi Nicolasi Sarkozymu a německé kancléřce Angele Merkelové jen 40 procent obyvatel.

Vývoj preferencí britských stran 2003-2011

Preference - Velká BritániePreference - Velká Británie | Ipsos MORIZdroj:Ipsos MORI

Někteří komentátoři ale předpovídají, že nárůst přízně pro konzervativce bude jen krátkodobý. „Bylo by pro mě překvapením, kdyby to vydrželo déle než dva měsíce,“ řekl Reuters Justin Fisher, politický expert z Brunel University. „Cameronovi se zatím daří své veto Britům prodat jako něco, co zemi prospěje,“ dodal.

Státy eurozóny se v pátek v Bruselu na popud Paříže a Berlína dohodly na přípravě smlouvy o záchraně společné měny; Británie takovou smlouvu odmítla a ostatní nečlenské země eurozóny včetně Česka si vzaly čas na rozmyšlenou.