Část peněz na ebolu se v Africe rozkradla, přiznal Červený kříž

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie byla jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie byla jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola Zdroj: ctk/ap

virus ebola
Ilustrační foto
vakcína, ebola
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Přes pět milionů dolarů (110,5 milionu korun) z peněz Červeného kříže určených na boj s ebolou se v západoafrických státech rozkradlo. Vyplývá to z auditu této mezinárodní humanitární organizace, o kterém informuje server BBC.

Prostředky zpronevěřily pobočky Červeného kříže v Libérii, Sierra Leone a Guineji. Zaplatily jimi předražené dodávky, neexistující pracovníky a falešné celní poplatky.

Federace Červeného kříže se sídlem v Ženevě rozdělila společenstvím Červeného kříže ve zmíněných třech zemích celkem přibližně 100 miliónů dolarů. Peníze měly směřovat na potlačení epidemie eboly, která v tomto regionu zuřila v letech 2014 až 2016 a zabila nejméně 10 000 lidí.

V Libérii ale podle auditorů padlo 2,7 milionu na blíže neupřesněné podvodně předražené dodávky a platy pro fiktivní humanitární pracovníky. V Sieře Leone se představitelé Červeného kříže zřejmě dohodli se zaměstnanci místní banky a neoprávněně odčerpali více než dva miliony. V Guineji zase zmizelo kolem milionu prostřednictvím podvržených celních poplatků.

Červený kříž se za machinace omluvil a sdělil, že zpřísnil finanční pravidla. Slíbil také, že požene k odpovědnosti podezřelé spolupracovníky. Červený kříž je nejznámější humanitární organizací a odhalení poškodí jeho pověst, uvedlo zpravodajství BBC.