Castro podpořil sbližování USA s Kubou, Washingtonu ale nedůvěřuje

Fidel Castro (foto z července 2014)

Fidel Castro (foto z července 2014) Zdroj: CTK

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro se v pondělí vůbec poprvé vyjádřil k normalizaci vztahů mezi Kubou a Spojenými státy. V dopise uvedl, že Washingtonu sice nedůvěřuje, neodmítá ale mírové řešení konfliktů.

Castro podle svého vyjádření v dopise citovaném státní televizí uvítá jakékoli mírové řešení problémů mezi Spojenými státy a národy Latinské Ameriky, které se sebou nepřináší použití síly. „Vždy budeme podporovat spolupráci a přátelství se všemi národy světa, včetně politických protivníků,“ dodal.

Americký prezident Barack Obama v polovině loňského prosince oznámil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Zdůvodnil to tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky, navíc je podle něj překonaná.

Obama také oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě velvyslanectví. Kubánský vůdce Raúl Castro po historickém prosincovém telefonátu s Obamou prohlásil, že Kuba je připravena s USA o normalizaci jednat.

Fidel Castro předal moc svému mladšímu bratrovi Raúlovi v roce 2006 a to údajně ze zdravotních důvodů. Na veřejnosti se neobjevil už více než rok.

Normalizaci vztahů USA s Kubou podporuje 40 procent Američanů
Američané spíše podporují normalizaci vztahů s komunistickou Kubou. Svědčí o tom průzkum veřejného mínění, jehož výsledky v prosinci zveřejnila agentura Reuters. I když značné procento dotázaných občanů USA nemá jasno, převaha stoupenců normalizace je zřetelná.
Obama oznámil navázání diplomatických styků s odvěkým nepřítelem ve středu 17. prosince a souběžně s ním kroky k normalizaci oznámil v Havaně i kubánský vůdce Raúl Castro. Obě země si rovněž vyměnily několik dlouhodobě vězněných špionů a Kuba později propustila skupinu 53 politických vězňů.
Anketa byla provedena už v říjnu. Ukázala, že proti navázání přátelských vztahů s Kubou je necelých 20 procent Američanů, zatímco postupnou normalizaci podporuje zhruba dvojnásobek. Asi 39 procent dotázaných nemá na vztahy mezi USA a Kubou jasný názor.

Radek Palata: Cesta ke Kubě se otevírá