Čech nalezený v Norsku pracoval před lety na ministerstvu vnitra

Čech nalezený v norském Oslu

Čech nalezený v norském Oslu Zdroj: ctk/AP

Na povrch postupně vyplouvají další podrobnosti o životě tajemného Čecha, jehož před Vánoci nalezli v zuboženém stavu v norské metropoli Oslu. Muž, který trpí ztrátou paměti a na svou minulost si zatím zcela nevzpomíná, údajně pracoval v letech 1999 až 2002 na ministerstvu vnitra v oddělení zabývajícím se informačními technologiemi.

Na vývoj v případu upozornil server Novinky.cz, kterému to potvrdil šéf resortu Milan Chovanec. „Od té doby, co odešel, uplynulo už mnoho let,“ řekl serveru Chovanec. Jakékoliv další podrobnosti ale sdělit odmítl s tím, že by porušil zákon.

Zdroj agentury ČTK z ministerstva, který je obeznámený se zjišťováním dřívějšího zaměstnání muže, upřesnil, že nalezenec pracoval v IT oddělení v letech 1999 až 2002. Kromě tohoto období už prý u policie ani na vnitru nepůsobil.

Ministerstvo podle jeho mluvčího Pavla Nováka nemůže sdělovat podrobnosti, protože informace o tom, kdo byl kde zaměstnán, patří k osobním údajům.

Policejní konzultant

Nalezenec doposud rozuměl bez problémů češtině, ale mluvil výhradně anglicky. Podle informací norské veřejnoprávní televize NRK z neděle si muž údajně začíná vzpomínat na svůj minulý život, k čemuž přispěl jeho rozsáhlý telefonát s rodiči v sobotu. V něm se také zmínil, že pracoval pro českou policii jako konzultant.

Český ministr vnitra Milan Chovanec již dříve uvedl, že pokud by byl muž v nějakém bezpečnostním riziku a chtěl se vrátit Česka, úřady mu poskytnou ochranu.

Nepamatoval si ani své jméno

Podle televize NRK odcestuje otec nalezeného muže do Norska, aby přivezl syna domů. V ČR si nalezenec zařídí potřebné nové doklady. Návratu do Česka se ale obává kvůli útočníkům, kteří ho loni napadli. Muž už dříve řekl, že byl okraden, zdrogován, delší dobu měl nejspíš svázané ruce a byl také patrně terčem sexuálního útoku.

„Pořád se velmi bojím těch, co mi to udělali. Domnívám se, že tam (v ČR) pro mne není bezpečno. A ani si nejsem jistý, jestli je pro mne bezpečno v Norsku,“ uvedl.