Cenu Karla Velikého dostane papež František

papež František

papež František Zdroj: ctk

Cenu Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, převezeme příští rok papež František. S odvoláním na vedení společnosti pro udílení ceny sídlící v západoněmeckých Cáchách o tom informovala agentura DPA. V době krize prý papež lidem nabízí naději a povzbuzení.

„V této době, kdy mnoho občanek a občanů v Evropě hledá orientaci, vysílá Jeho Svatost papež František poselství naděje a povzbuzení,“ stojí ve zdůvodnění udělení ceny. Nejvyšší duchovní katolické církve je prý „hlasem svědomí“, který Evropě připomíná její povinnost usilovat o mír, svobodu, právo, demokracii a solidaritu.

Na rozdíl od předchozích ročníků by slavnostní ceremonie předání ceny neměla proběhnout v Cáchách, tedy ve městě úzce spojeném s Karlem Velikým, ale v Římě. Přesný termín zatím není znám.

Za letošní rok ocenění dostal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, u něhož vedení společnosti vyzvedlo snahy o posílení evropské demokracie. Loni cenu obdržel tehdejší předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Mezi držiteli i Havel

Mezinárodní cena Karla Velikého se v Cáchách uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení. Mezi její držitele patří i bývalý československý a český prezident Václav Havel, jemuž byla udělena v roce 1991.

V minulosti ocenění dostali například francouzský prezident François Mitterrand společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem, americký prezident Bill Clinton či německá kancléřka Angela Merkelová. V roce 2004 obdržel „mimořádnou“ Karlovu cenu Františkův předchůdce, papež Jan Pavel II. Prvním nositelem ceny se v roce 1950 stal zakladatel panevropské myšlenky Richard Coudenhove-Kalergi.