Nezlevníme. Tato krize rozevře cenové nůžky mezi novými a staršími byty, tvrdí developeři

Vizualizace bytového projektu Tesla Hloubětín

Vizualizace bytového projektu Tesla Hloubětín Zdroj: Central Group

Největší tuzemský bytový developer Central Group pozastavil kvůli skomírající poptávce spuštění několika etap svých projektů. Dohromady jde o zhruba 730 bytů. Zároveň se však neobává, že by nyní zamrzlý trh vedl k propadu cen nových bytů. Kapitálově silní developeři podle něj budou ceníky kvůli vysokým stavebním nákladům držet i za cenu dočasně ořezané nabídky. Současná krize tak oproti té minulé po roce 2008 výrazně rozevře nůžky mezi staršími byty a novostavbami.

„V době zpomalení prodejů není efektivní stavět mnoho bytů na sklad. Proto jsme se rozhodli o rok odložit zahájení výstavby i prodej pokračujících etap našich dvou projektů – Parkové čtvrti na Žižkově a Tesly Hloubětín,“ oznámil majitel Central Group Dušan Kunovský. To se ovšem netýká už rozjetých etap, které mají pevně stanovený termín dokončení, dodal Kunovský.

Nejen Central Group, ale i další velcí a na trhu zavedení stavitelé ujišťují, že výrazný pokles cen nových bytů nelze narozdíl od těch starších očekávat. „Vyvážený a odůvodněný rozdíl v cenách srovnatelných nových a starších bytů ve stejné lokalitě je podle našich analýz v průměru 25 až 30 procent. To je stav, ke kterému by se ceny mohly dostat během příštích dvou let,“ předpovídá Kunovský.

Developeři se zapouzdřili

Cenové nůžky se musí nutně rozevřít také podle ředitele společnosti Geosan Development Petra Beneše: „Nemůžeme paušálně srovnávat panelové byty, developerské projekty postavené před deseti nebo patnácti lety a starší zástavbu činžovních domů. Každopádně nových bytů bude brzy zase nedostatek, klesající ceny těch starších by neměly nové projekty ovlivnit.“

Jedním z důvodů, proč oproti minulým letům či krizím nebudou novostavby kopírovat cenové zhoupnutí takzvaně secondhandových bytů, je nabídka. I když je teď vlivem prudce ochlazené poptávky na trhu víc nových bytů, dlouho to tak nezůstane. Developeři totiž jeden po druhém schovávají své projekty nebo jejich části do šuplíků.

Nejdražší byty v České republice:

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

Například Geosan už v létě stopnul prodeje bytů z  Rezidence Radimova v Praze 6, kterou právě začal stavět. „Důvodem byl růst cen stavebních prací. Stále ještě neznáme finální cenu stavby. Už ale nečekáme dramatické navýšení nákladů a věřím, že to, které ještě nastane, dokážeme pokrýt z navýšení ceny zatím neprodaných bytů, které dáme na trh za rok či rok a půl,“ říká Beneš s tím, že v té době už zase bude nových bytů nedostatek. Část potenciální nabídky odčerpají institucionální investoři pro nájemní bydlení.

Tři procenta jsou zlom

Podobné predikce má i Kunovský, který očekává výraznější oživení trhu v letech 2024 či 2025. „Zlomem, který by měl podle našich analýz přinést opětovný boom, je snížení úroků u hypoték k úrovni tří procent ročně. To už je hranice, kdy se měsíční splátka hypotéky blíží výši měsíčního nájemného,“ vypočítává Kunovský.

Lidé, kteří dnes vkládají volné prostředky do koupě bytu, budou podle developerů stále častěji preferovat novostavby. Energeticky úsporné nemovitosti totiž snadněji pronajmou, neboť nájemníci věnují čím dál větší pozornost tomu, kolik měsíčně zaplatí za provoz srovnatelně velkých bytů. Důležitým hlediskem je také akustika v bytových domech, a zejména možnost parkování.

Odhodlání nezlevnit deklarují i developeři z dalších velkých měst. „My jsme například v situaci, kdy se zhruba dvanáct měsíců obejdeme bez jakéhokoli dalšího prodeje,“ uvedl zkraje podzimu Tomáš Kaláb, majitel stejnojmenné brněnské firmy. „Myslím, že je to v našem oboru spíš výjimečně dlouho. Není to ale věčnost,“ dodal Kaláb.

Projektů na prodej je třikrát víc

Výprodejům se neubrání ti stavitelé, kterým budou chybět peníze na splácení úvěrů bankám či závazků vůči externím investorům. Ne vždy ovšem bude řešením velká slevová akce. Cestou mohou být prodeje celých projektů či teprve chystaných etap. Podle Kunovského už se v tomto směru trh dává do pohybu.

„Registrujeme teď třikrát víc akvizičních nabídek. Ve firmě na to máme celé akviziční oddělení. Oproti nedávné době už majitelé netrvají na ceně,“ vidí příležitosti Kunovský.

Právě jeho firma využila minulé krize k tomu, aby nakoupila řadu brownfieldů a velkých pražských území včetně části bývalého nákladového nádraží na Žižkově, kde teď staví novou Parkovou čtvrť o dvou a půl tisících bytech. Neméně rozsáhlý komplex zahrnující i základní školu právě chystá namísto skladového areálu Westpoint v Ruzyni.