Černá listina Kremlu rozjitřila Evropany

Na ruském seznamu je také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Na ruském seznamu je také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Napětí mezi Evropou a Ruskem vzrostlo, když Moskva zveřejnila seznam osob, jimž je zakázán vstup na území Ruské federace. Zatímco Kreml tento krok obhajuje jako odezvu na sankce EU vůči své zemi, Západ jej kritizuje jako prázdné gesto.

Rusko vydalo zákaz vstupu do země 89 evropským politikům, vojenským představitelům a dalším činitelům. Seznam se objevil na webu finské veřejnoprávní televize. Moskva jej představitelům EU poskytla až po opakovaných žádostech, ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že obdobná listina existuje i pro několik občanů USA.

„Toto opatření považujeme za naprosto svévolné a neopodstatněné, zvláště když chybí jakékoli další vysvětlení a objasnění,“ nechal se slyšet odbor pro zahraniční záležitosti EU. Podobně kriticky se vyjádřilo britské ministerstvo zahraniční: „Jestliže je záměrem Ruska vyvíjet nátlak na EU za účelem zmírnění sankcí, tak tohle není způsob, jak toho dosáhnout.“

Ruské ministerstvo zahraničí dosud odmítalo výběr lidí na seznamu jakkoli komentovat, pouze potvrdilo jeho zaslání členským státům EU.

Polsko, které má na černé listině osmnáct jmen, reagovalo v prohlášení vlády slovy: „Už nějakou dobu vidíme, že se Rusko nejen nesnaží napětí zmírnit, ale spíše je posiluje.“

Našinci na seznamu nechtěných
Na ruský seznam se dostali čtyři představitelé ČR. Bývalý komisař EU pro rozšíření a politiku sousedství a dlouhodobý kritik Vladimira Putina Štefan Füle, novinář Jaromír Štětina, který opakovaně podpořil protesty Ukrajinců v ulicích, místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, jenž je zároveň ve výboru Sněmovny pro evropské záležitosti, a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který předsedá zahraničnímu výboru sněmovny a svými kritickými názory na současné ruské vedení se nikdy netajil. „Když jsem se podíval na ta ostatní jména, tak jsem zjistil, že jsem ve velmi slušném klubu. Považuji to za vyznamenání,“ prohlásil Schwarzenberg.

„Odpověď na otázky několika evropských států, proč se na seznam dostaly právě tyto osoby, je prostá: Je to odpověď na sankce, jež byly na Rusko uvaleny několika státy EU v čele s Německem,“ citovala ruská agentura TASS nejmenovaného moskevského představitele. „Podobný seznam existuje i pro občany USA, ale je třeba říci, že v tomto případě se Američané chovají konstruktivněji než Evropané,“ dodal.

Na seznamu figurují například generální tajemník rady EU Uwe Corsepius, šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker, bývalý britský ministr zahraničních věcí Malcolm Rifkind nebo náčelník generálního štábu britské armády generál Nick Houghton. Nacházejí se v něm osobnosti z Dánska, Finska, Nizozemska, pobaltských republik, Španělska a dalších zemí.

Jana Havligerová: Důvěra je velká věc