Césara za nejlepší film má Fatima, cenu za výpravu má Čech Martin Kurel

Martin Kurel s cenou César

Martin Kurel s cenou César Zdroj: CTK

Francouzskou filmovou cenu César pro nejlepší film v noci na dnešek získal snímek Fatima režiséra Philippa Faucona. Roli favorita na slavnostním udílení cen nepotvrdil film Marguerite, natočený částečně v České republice. Film ale získal bronzovou trofej mimo jiné za nejlepší výpravu, kterou převzal český architekt Martin Kurel. Čestné ocenění za celoživotní dílo v pátek připadlo americkému herci Michaelu Douglasovi.

Vítězný film Fatima je portrétem pomocnice v domácnosti severoafrického původu, vychovávající dvě dcery. Komedie Marguerite o zámožné a falešně zpívající milovnici opery dostala v lednu 11 nominací. Ocenění nakonec získala v kategoriích nejlepší herečka v hlavní roli (Catherine Frotová), výprava, kostýmy a zvuk.

Shodných 11 nominací měl také film Trois souvenirs de ma jeunesse (Tři vzpomínky) Arnauda Desplechina, který v trofej přetavil svou nominaci na Césara pro nejlepšího režiséra.

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli předvedl podle francouzských filmových akademiků Vincent Lindon ve filmu La loi du marché (Zákon trhu).

Z prvotin zvítězil turecký film

Cenu pro nejlepší filmovou prvotinou převzala režisérka tureckého původu Deniz Gamze Ergüvenová, která ve svém díle Mustang zachytila konflikt mezi touhou mladých dívek po svobodě a konzervativní společností na tureckém venkově. Film, který za Francii usiluje také o Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film, posbíral celkem čtyři Césary. V pátek získal rovněž ocenění pro nejlepší původní scénář, střih a nejlepší původní filmovou hudbu (Warren Ellis).

Ocenění pro nejlepší kameru přisoudila francouzská filmová akademie Christopheovi Offensteinovi, jenž spolupracoval na filmu Valley of Love. Nejlepším francouzským dokumentárním filmem je Demain tvůrců Cyrila Diona a Mélanie Laurentové.

Césara uděluje od roku 1976 francouzská Filmová umělecká akademie. Jako první jí předsedal slavný francouzský herec Jean Gabin. Jméno dostala cena podle tvůrce bronzové trofeje, sochaře Césara Baldacciniho.

Oscar 2016: přehled vítězných filmů

Saulův syn: Evropský film roku? Určitě