Češi za hranicemi. Nečekalo se, že se Dubaj tak rychle zavře, říká šéf tamního top hotelu

Koronavirus ovlivňuje i život v Dubaji.

Koronavirus ovlivňuje i život v Dubaji. Zdroj: Reuters

Koronavirus ovlivňuje i život v Dubaji.
Jan Hanák
3
Fotogalerie

Přicházíme o miliony, zaměstnancům jsme museli snížit platy, říká Jan Hanák, ředitel luxusního hotelu Radisson Blu Deira Creek v centru Dubaje. „Aktuálně jsme měli mít nejvyšší sezonu, přitom v dubnu předpokládáme, že skončíme devadesát procent pod plánovanými tržbami a bohužel totéž v květnu,“ říká český manažer. 

Jaká je situace teď v Dubaji? Jak to vypadá v praxi s omezeními běžného života?

Omezení jsou poměrně velká, v celé Dubaji platí zákaz vycházení zatím do 18. dubna. Všichni rezidenti musejí mít povolení pro vycházení z domu, o které je možné požádat on-line. Platí to i pro nákupy potravin nebo léků. Zakázáno je například i venčení psů, procházky a podobně. Do práce je možné dojíždět jen do vybraných odvětví, která mají výjimku – hotely do nich patří také, ale i tak je nutné zažádat si o povoleni, jinak hrozí velká pokuta, protože i kamery kolem silnic, kterých je tu opravdu hodně, fotí projíždějící auta a bez povolení hrozí postih. Děti samozřejmě nechodí do školy a školní docházka už je oficiálně formou domácího učení do konce tohoto školního roku. Pro Evropany je asi nezvyklé, že úřední nařízení je zakázáno různě zesměšňovat na sociálních sítích, stejně tak se nesmějí šířit fake news.

Zvládá Dubaj bojovat s onemocněními? Testuje se? Kolik je nakažených?

Spojené arabské emiráty se snaží testovat co nejvíce lidí, v současné době je podle zpráv provedeno přes 540 tisíc testů, minulý týden se otevřely první testovací stanice pro testování z aut.

Máte od vlády a úřadů dostatek potřebných informací?

Určitě, informace dostáváme přímo od relevantních institucí do hotelu elektronicky, obyvatelé poté klasicky prostřednictvím on-line zpravodajství, rádia a televize. Zprávy jsou velmi věcné a je snahou, aby byly pozitivní ve smyslu, že třeba vždy začínají počtem uzdravených, testovaných, nemocných a nakonec počtem úmrtí – kterých je relativně málo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!