Česká delegace odhalila pomník v Uljanovsku

Airbus sloužící k dopravě vládních činitelů

Airbus sloužící k dopravě vládních činitelů Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Česká delegace se zpožděním přiletěla do ruského Uljanovska, kde odhalila památník padlým československým legionářům. Kvůli zdržení na moskevském letišti Šeremeťjevo ale místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík nepředal ruským válečným veteránům české pamětní medaile. Delegaci v Moskvě několik hodin zadržovali celníci. Ruská strana považuje incident na letišti za nešťastné nedorozumění.

„Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole,“ uvedl Gazdík. Poté podle něj pracovníci letiště odmítli delegaci pustit zpět do letadla a její členové museli na letišti čekat zhruba pět hodin.

Česká delegace vedená Gazdíkem, ve které jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, se v Uljanovsku po odhalení pomníku československým legionářům poklonila památce sovětských vojáků padlých ve druhé světové válce.

„Alespoň symbolicky jsme předali vedení města jednu pamětní medaili určenou veteránům,“ řekl telefonicky Gazdík. V pátek delegace odhalí legionářské památníky v povolžské Penze a v Syzrani.