Česká diplomacie vyzvala Rusko ke stažení vojáků z Ukrajiny

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Česká diplomacie považuje pronikání ruských sil na Ukrajinu za zásadní ohrožení míru a stability v celé Evropě. Ministerstvo zahraničí to dnes uvedlo v prohlášení, v němž vyzvalo Moskvu, aby své vojáky z Ukrajiny stáhla, zastavila ostřelování ukrajinského území, přerušila zvyšující se dodávky výzbroje proruským povstalcům a umožnila nezávislou kontrolu ukrajinsko-ruské hranice.

„Česká republika považuje pronikání jednotek ozbrojených sil Ruské federace na území východní a jihovýchodní Ukrajiny za zásadní ohrožení míru a stability v celé Evropě,“ uvedlo ministerstvo. Kroky Ruska jsou podle něj v příkrém rozporu nejen se základními normami mezinárodního práva, ale také s nedávnými ujištěními ruského prezidenta Vladimira Putina na summitu v Minsku o jeho vůli k dosažení mírového řešení krize na Ukrajině.

„Česká republika proto vyzývá Ruskou federaci, aby okamžitě stáhla příslušníky svých ozbrojených sil z ukrajinského území,“ apeloval Černínský palác na Moskvu. „Česká republika zároveň opakovaně žádá Ruskou federaci, aby zastavila ostřelování ukrajinského území z území Ruské federace, přerušila zvyšující se dodávky těžké výzbroje a zbraní a umožnila nezávislou kontrolu celé délky ukrajinsko-ruských hranic,“ dodala česká diplomacie.

Zdá se to jako součást určitého načasování k vytvoření ještě většího tlaku

K ruské intervenci na východě Ukrajiny se v pátek vyjádřil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který se spolu s prezidentem Milošem Zemanem zúčastnil oslav 70. výročí zahájení Slovenského národního povstání v Banské Bystrici. „Zdá se to jako součást určitého načasování k vytvoření ještě většího tlaku, tak aby vyjednávací pozice Ruska byla co nejsilnější,“ uvedl Stropnický v souvislosti s blížícím se summitem NATO ve Walesu.

Podle ministra se fronta na Ukrajině rozšiřuje směrem na jih, což vede k oprávněným obavám, že se Rusko snaží vytvořit koridor na Krym. Ukrajinský poloostrov se v březnu jednostranně odtrhl od Ukrajiny a následně ho k sobě připojilo Rusko. Kyjev ani Západ to ale neuznávají.