České firmy na Slovensku předčily v tržbách tamní podniky, tvrdí analýza

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Víc než dvojnásobně vyšší tržby měly české firmy na Slovensku ve srovnání s průměrem tamního trhu. Činily v průměru 102 milionů korun, zatímco u slovenských společností byly 47 milionů Kč. Mírně lepších výsledků dosáhly české firmy na Slovensku i v rentabilitě a v zadluženosti, když dokázaly splácet své závazky rychleji než ostatní firmy.

Informace vyplývají z analýzy dat portálu Informaceofirmach.cz, který obsahuje údaje o podnicích z Česka a Slovenska.

Na Slovensku působí přibližně 12 tisíc slovenských firem s více než 50procentním českým vlastnictvím. Průměrný zisk sledovaných českých firem na Slovensku dosáhl 1,7 milionu Kč a byl tak o téměř milion korun vyšší než u slovenských firem. U nich činil 754 tisíc Kč.

„Hodnocení sledovaných českých firem na Slovensku ukázalo, že mají výrazně vyšší tržby a zisk a zároveň přibližně srovnatelnou výnosnost s ostatními slovenskými firmami. Výhodou pro české firmy je podle mého názoru zejména jejich know-how ve spojení s dobrou znalostí slovenského podnikatelského prostředí,“ uvedl člen vedení CRIF - Czech Credit Bureau Pavel Finger.

Největší je ČEZ

Mezi první pětkou největších českých společností působících na slovenském trhu je první v pořadí ČEZ Slovensko, následovaná společnostmi SaZ Invest, Škoda Auto Slovensko, O2 Slovakia a CBG. V žebříčku největších společností podle tržeb obecně figurují na Slovensku zejména české firmy zabývající se velkoobchodem a maloobchodem.

Analýza zpracovává výkazy u firem, jejichž tržby překročily pět milionů Kč. Tato kritéria splnilo 2467 slovenských firem s českým majitelem. Portál patří pod CRIF - Czech Credit Bureau, data čerpá z aplikace Cribis.