Česko čeká hospodářský propad, Slovensko si polepší

Výroba převodovky DQ200 ve Vrchlabí

Výroba převodovky DQ200 ve Vrchlabí Zdroj: Skoda Auto

Česká ekonomika letos vykáže propad o 1,3 procenta. Ve své nové prognóze to uvádí Evropská komise. Ta ještě na jaře České republice předpovídala stagnaci. Na příští rok počítá komise v České republice s růstem hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, zatímco dosud čekala růst o 1,5 procenta.

Mnohem lépe si má vést Slovensko. Tomu komise zlepšila výhled růstu HDP na letošní rok na 2,6 procenta, což by bylo nejvíce z celé eurozóny. Dosud komise počítala na Slovensku s růstem ekonomiky o 1,8 procenta.

Příští rok má růst slovenské ekonomiky činit dvě procenta, zatímco jarní prognóza počítala s růstem o 2,9 procenta. Lépe než Slovensko by si mělo v rámci eurozóny vést pouze Estonsko. Tomu komise na příští rok předpovídá zrychlení růst z letošních 2,5 až na 3,1 procenta.

Česká republika ale jinak není v recesi osamocená. S propadem počítá většina Evropská unie. „Recese evropské ekonomiky bude hlubší, než se zdálo,“ říká Evropská komise, která na letošní rok počítá v eurozóně s propadem hrubého domácího produktu o 0,4 procenta a v celé Evropské unii o 0,3 procenta. Komise to uvedla v podzimní prognóze vývoje hlavních makroekonomických ukazatelů pro členské státy EU na léta 2012 až 2014.

Komise v nové prognóze potvrdila, že eurozóna se letos nevyhne recesi. Původně se ale evropská exekutiva domnívala, že hospodářský propad dosáhne pouze 0,3 procenta. Ještě výraznější zhoršení výhledu je patrné u celé EU, kde komise letos původně očekávala stagnaci.

Proti původním předpokladům si ekonomika povede hůř i v příštím roce. Kvůli dluhové krizi komise v eurozóně čeká růst HDP jen o 0,1 procenta, v celé Evropské unii se má HDP zvýšit o 0,4 procenta. Na jaře komise uváděla pro eurozónu růst o celé jedno procento.