Český hráč pokeru bude hrát v Las Vegas o dvě stě milionů

Poker

Poker

Las Vegas
Čech Vojtěch Růžička bude hrát o sta miliony v Las Vegas.
Další Čech Martin Stazsko už v Las vegas vyhrál 98 milionů korun.
Poker se často hraje i v českých hospodách.
5
Fotogalerie

Český pokerový hráč Vojtěch Růžička bude od neděle do úterý v americkém Las Vegas bojovat o osm milionů dolarů. To je v přepočtu téměř dvě stě milionů korun. Tolik čeká na vítěze finále Světové série v pokeru, nejprestižnějšího turnaje v této karetní hře. 

Už jen postupem mezi finálovou devítku si Růžička vydělal skoro pětadvacet milionů korun. Podle vlastních slov by byl rád za umístění do páté příčky. Vyhrané peníze hodlá protočit v dalších karetních partiích.  Z Čechů si prestižní finále zahrál v roce 2011 Martin Staszko. Za druhé místo si připsal 98 milionů korun.

"Pokud mám mluvit o konkrétním umístění, horší než páté místo bych bral jako neúspěch," uvedl třicetiletý rodák z Liberce, který v současné době žije v Praze.

Do finále postoupil z červencové první části turnaje, která v Las Vegas trvala sedm dní a zúčastnilo se jí skoro sedm tisíc hráčů z somi desítek zemí. Startovné bylo zhruba čtvrt milionu korun. 

 "Každý den se tehdy hrálo přes deset hodin čistého času. Nikdy jsem neměl takový spánkový deficit jako na konci turnaje. Poslední tři dny jsem v podstatě nespal. Ale člověk to hraje hodně na adrenalinu, ty tři dny se dají takhle odehrát. Pil jsem hodně kafe a vody, to mi pomáhalo," vzpomíná Růžička.

Pro finále odhaduje zhruba poloviční čas. Do druhého dne postupuje nejlepších šest, do třetího nejlepší trojice. Výhra pro vítěze je v porovnání s druhým místem téměř dvojnásobná. "Na běžných turnajích je běžná praxe, že se třeba nejlepší tři dohodnou a peníze si rozdělí. Ale tady chtějí, aby finále bylo opravdu finále," doplnil Růžička.

Nikdy jsem nepracoval. I když se dá říct, že i tohle je práce.

Pokeru se věnuje zhruba deset let, z toho sedm let profesionálně. "Nikdy jsem nepracoval. I když se dá říct, že i tohle je práce. U finálového stolu nás bude takových pět," dodal Růžička. Ve finále bude bojovat proti pěti Američanům, jednomu Kanaďanovi, Belgičanovi a Španělovi. Bookmakeři vypsali na jeho vítězství šestý nejvyšší kurz 10:1. 

"Ale myslím, že mě docela podceňují. Věřím, že mám větší šanci," odhaduje. Už jen postupem do finále si zajistil minimálně milion dolarů. 

Náklady na cestu a ubytování mu hradí pořadatel. "Ale v létě jsem si platil všechno sám. Měl jsem pronajatý byt, půjčené auto, chodili jsme na drahá jídla. Od poloviny května jsem tam odehrál 45 turnajů. Celou dobu jsem prohrával, bylo to frustrující. Ale tím posledním jsem to zachránil. Sám bych tomu nevěřil, je to jako z nějakého špatného filmu," usmívá se.

Na finálový souboj ho přijede podpořit zhruba 40 fanoušků. "Přiletí máma, kamarádi. Ozvalo se mi taky několik Čechoameričanů, kteří se chtějí přijít podívat. Všichni budou mít dresy, ale jestli vymysleli něco dalšího, to nevím. Moc jim do toho nezasahuju. Doufám, že si to užijou," řekl dále. Turnaj vysílá americká stanice ESPN, přenos přebírá i Nova Sport. Televizní diváci turnaj uvidí s půlhodinovým zpožděním. "Abychom po telefonu nezjistili, jaké karty kdo drží," vysvětlil Růžička.

Co udělá s výhrou, zatím neplánuje. Podle něj by měly vyhrané peníze sloužit primárně jako prostředky k další hře. "Samozřejmě, mohl bych si třeba konečně pořídit vlastní byt. Ale je potřeba mít určitý polštář. Čím větší je, tím víc peněz můžete vyhrát," dodal. Martina Staszka o rady nežádal. Jeho příprava byla podle Růžičky odlišná. "On to spíš nechal na osudu. Já se třeba snažím sledovat nejrůznější sestřihy, které jdou v amerických televizích," doplnil.