Las Vegas otevřelo luxusní arénu za devět miliard. Chce v ní mít tým NHL

T-Mobile Arena v Las Vegas

T-Mobile Arena v Las Vegas Zdroj: facebook

Americké společnosti MGM a AEG v Las Vegas společně otevřely luxusní T-Mobile Arenu, do které investovaly 375 milionů dolarů (asi 8,9 miliard korun). Chtějí s ní změnit sportovní i zábavní průmysl ve městě. Prvním krokem by mělo být vybudování vlastního týmu v hokejové NHL.

Nová aréna byla otevřena necelé dva roky po zahájení stavebních prací koncertem rockové skupiny The Killers. Napůl ji vlastní zábavní společnosti MGM a AEG. Od ledna letošního roku získala práva na pojmenování arény telekomunikační společnost T-Mobile, za což ročně zaplatí necelých šest milionů dolarů.

„Je lepší než Madison Square Garden v New Yorku. Jsou to troufalá slova, ale máme je čím podpořit,“ prohlásil Jim Murren, výkonný ředitel MGM Resorts. „Je to další důkaz, že ekonomická recese v Las Vegas skončila.“

T-Mobile Arena v Las VegasT-Mobile Arena v Las Vegas | facebook

Právě otevřená aréna pojme až dvacet tisíc diváků, byznysmeni v ní mohou využít 44 luxusních boxů či salónek, ze kterého je nejlepší výhled na plochu a ve kterém platí přísný dress code. Ročně by se v ní mělo konat přes sto kulturních a sportovních událostí. V tomto čísle není zahrnuto předpokládané působení hokejového týmu, o které vlastníci usilují.

Las Vegas už podalo přihlášku na vedení NHL a doufá, že v brzké době by mohlo vybudovat vlastní hokejové mužstvo, první profesionální sportovní tým v historii města. „Už máme potenciální majitele a okolo třinácti tisíc místních občanů přislíbilo zakoupení permanentních vstupenek. Podle všeho bychom se v příštích několika měsících měli dozvědět, zda se vše hýbe správným směrem,“ říká k tomu Cara Clarkeová, mluvčí městské obchodní komory.

Hazard nebude překážkou

Možnou překážkou pro získání práv na profesionální tým je legalizovaný hazard ve městě. „Je důležité zdůraznit, že už nejsme jediné město v USA, které povoluje hazard. Doba se změnila, už to není nepřekonatelný problém,“ odmítá tyto uváhy Clarkeová.

Kromě NHL by Las Vegas do budoucna chtělo expandovat i do basketbalové NBA. Úmysl vlastnit zde tým už v minulých letech veřejně deklaroval například legendární Magic Johnson.