Češky v Egyptě asi zabil jed. Na 60 procent je za tím vražda, říká policie

Egypt

Egypt Zdroj: E15

Žaludky českých turistek zemřelých v Egyptě byly údajně zcela rozleptané kyselinou, musel na ně působit silný jed. Českému rozhlasu to řekl šéf státní nemocnice v egyptské Hurgadě, která zjišťuje příčiny smrti ženy a její dcery. Z vyšetřovacích verzí egyptské policie je údajně v této chvíli na prvním místě vražda.

Pitva, jejíž předběžné výsledky by Egyptská prokuratura měla už dnes zveřejnit, navíc údajně neprokázala žádné průjmové onemocnění. Oficiální výsledky nicméně ještě známy nejsou. Na těla Češek musel podle předběžných informací ředitele hurgadské nemocnice působit extrémně silný jed, který rozhodně nepocházel ze stravy.

„Žaludek mají úplně rozpadlý, a to z důvodu velkého množství jedu, který se oběma obětem do žaludku dostal. Je to jed, který ze žaludku udělá takovou rosolovitou konzistenci. Tedy velmi, opravdu velmi silný jed,“ řekl Českému rozhlasu ředitel nemocnice.

Nejvýš je vražda

Také dle Lidových novin stále více indicií naznačuje, že tragická smrt turistek nebyla náhodná. List s odkazem na zprostředkované vyjádření tamní policie napsal, že v tuto chvíli ve vyšetřovacích verzích egyptské policie je úplně nejvýše vražda, z níž je podezřelý manžel zemřelé ženy.

„Na 60 procent je za tím vražda, z níž je podezřelý právě manžel,“ sdělila LN egyptská policie. Muž, který tragédii původně označovanou za důsledek otravy jídlem jako jediný z tříčlenné rodiny přežil, je kvůli vyšetřování stále v Egyptě a jeho cestovní pas zadržela místní policie.

Laboratoř stále zkoumá vzorky

Definitivě však do případu úmrtí matky a dcery vnesou světlo výsledky pitvy. Podle šéfa nemocnice jsou těla zemřelé matky s dcerou stále v nemocnici, která je vydá k pohřbu či repatriaci až po příkazu prokuratury. Ta měla původně rozhodnout už v sobotu, ale možná se to protáhne ještě na několik dnů. V laboratořích zatím probíhá rozbor vzorků, aby se zjistilo, jaký jed nebo chemická látka způsobila smrt obou zemřelých.

Rodina původně měla z Hurgady odletět příští pondělí. Muž zatím zůstává v pětihvězdičkovém hotelu Titanic Palace, kde s manželkou a dcerou trávil dovolenou. K dispozici mu je psycholožka vyslaná z ČR.

Přeživší otec rodiny v ČT uvedl, že si tragédii nedokáže vysvětlit. Zdravotní problémy prý měl také. Do hotelového komplexu přijeli minulý pátek, žaludeční potíže měli prý všichni od pondělního rána. Jedli pouze v hotelu, areál neopustili.

České turistky zemřely v hotelovém pokoji v noci na úterý. Ženě bylo 36 let a její dceři osm. Mrtvé nalezl jejich otec, respektive manžel, který byl následně rovněž hospitalizován a lékaři mu vypumpovali žaludek. Některá česká média nicméně spekulují, že se muž na soukromé klinice v Hurgadě nezotavoval z otravy, ale z prodělaného šoku po smrti manželky a dcery.