Český záchranný tým začal pomáhat zraněným v Nepálu

Nepál

Nepál Zdroj: ctk

Tým českých lékařů, sester a hasičů v Nepálu dnes v 5:00 SELČ zahájil svou činnost dva dny poté, co do země postižené zemětřesením dorazil. Oznámil to Hasičský záchranný sbor ČR na svých internetových stránkách. Češi působí ve městě Melamči ležícím asi 40 kilometrů od Káthmándú, kam jim těžce zraněné bude přivážet místní armáda. Počet obětí otřesů z minulého týdne dnes stoupl na 6621 a nepálská vláda již nepředpokládá, že najde živé.

Český tým 36 lidí dorazil do Nepálu v noci na čtvrtek po zdrženích způsobených přetížením letiště v Káthmándú. Svou činnost zahájila jeho první část složená z osmi členů ve zmíněný čas, zbylá část se připojila v 11:00 SELČ. Hlavním úkolem skupiny, která s sebou přivezla asi 10,5 tuny vybavení a zásob, je ošetřování lehkých a středně těžkých poranění.

Týden po katastrofě registrují úřady na 14023 zraněných lidí, naděje na nalezení dalších přeživších je podle nepálského ministerstva vnitra mizivá. Úřady naléhavě žádají o další finanční a materiální pomoc. Mezi oběťmi je nejméně 12 občanů EU, další tisícovka lidí z unijních zemí se pohřešuje.