Čeští policisté odjeli pomáhat na hranici Makedonie a Řecka

Migranti na řecko-makedonské hranici

Migranti na řecko-makedonské hranici Zdroj: ctk/ap

Pomáhat v Makedonii při střežení zelené hranice s Řeckem dnes odjelo 40 českých policistů. V pořadí již pátý kontingent bude v balkánské zemi do konce října. Čeští policisté byli doposud od vypuknutí migrační krize na 11 zahraničních misích. Od konce loňského roku působili v Řecku, Slovinsku nebo Maďarsku.

„Ceníme si přátelské pomoci a podpory, kterou Česká republika poskytuje Makedonii v době, kdy moje země a celá Evropa je pod tlakem migrační krize,“ řekl policistům makedonský velvyslanec Paskal Stochjeski. „Při vaší práci budete mít plnou podporu makedonské policie a vlády,“ dodal velvyslanec.

Čeští policisté budou hlídkovat společně s makedonskými. Úkoly jim bude dávat makedonská strana. Policisté budou střežit hranice zejména u města Gevgelija, které je na hranicích s Řeckem. Jednoho makedonského policistu doprovodí vždy dva čeští. Na řecké straně hranice se ještě nedávno nacházel největší provizorní příhraniční tábor Idomeni, kde žily tisíce lidí. Řecko tento tábor nechalo v květnu vyklidit.

Hlídaná část hranice, podél níž se táhne plot s ostnatými dráty, se definitivně uzavřela pro tisíce uprchlíků a přistěhovalců zejména z Blízkého východu počátkem roku. Od té doby vládne v oblasti klid. Na řecké straně hranice se ještě nedávno nacházel největší provizorní příhraniční tábor Idomeni, kde žily tisíce lidí. Řecko tento tábor nechalo v květnu vyklidit.

Úřady balkánských zemí ale v poslední době opět zaznamenávají pohyb stovek běženců a migrantů na svých územích, což znamená, že cizinci nacházejí s pomocí převaděčů nové cesty, jak přísněji střežené části hranic obcházet.

V Makedonii od začátku srpna působil čtvrtý kontingent, který se dnes vrací. Minulý týden odjelo padesát českých policistů do Maďarska, kde nyní střeží hranici se Srbskem.