Cestu ke krizi otevřely Německo a Francie, tvrdí nizozemský ministr

Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Máslo na hlavě kvůli současné dluhové krize v eurozóně mají vedoucí evropské státy – Německo a Francie. Uvedl to nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Obě země totiž výrazně přispěly ke vzniku současné dluhové krize v eurozóně, když v minulosti beztrestně porušovaly rozpočtová pravidla.

Rozpočtové schodky dvou největších ekonomik eurozóny v letech 2003 a 2004 překračovaly stanovený limit, aniž by za to země dostaly pokutu. To podle nizozemského ministra otevřelo cestu k porušování rozpočtových pravidel dalším státům, což nakonec vyústilo v dluhovou krizi, napsala agentura AP.

„Nyní se nacházíme v situaci, do níž jsme se nikdy neměli dostat. Je to situace, která ohrožuje euro a která by dokonce mohla ohrozit celosvětovou finanční stabilitu,“ řekl de Jager.

Nizozemsko bude ale podle ministra nadále podporovat druhý záchranný balík dohodnutý pro Řecko v hodnotě 109 miliard eur (2,6 bilionu korun).

„V očích mnoha lidí je Řecko zemí, které měla deset let ve věcech nepořádek, falšovala údaje a teď potřebuje spousty půjček. Částečně mají pravdu a i já s tím musím někdy bojovat. Avšak jako ministr financí musím zájmy zvažovat pragmaticky. A proto je důležité se naplno snažit o udržení stability eurozóny, protože přežití eurozóny je nakonec pro peněženky všech daleko výhodnější,“ řekl de Jager.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o zahraniční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. První záchranný balík měl hodnotu 110 miliard eur.