Chodorkovskij možná požádá o azyl v Británii, chce uniknout zatykači

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení Zdroj: Mitya Aleshkovskiy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Miliardář Michail Chodorkovskij, bývalý nejbohatší ruský oligarcha a známý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, uvažuje, že požádá o azyl v Británii. Jde o reakci na mezinárodní zatykač, který ve středu vydal ruský soud. Chodorkovskij, který žije na Západě, je obviněn z podílu na dvou vraždách z konce 90. let minulého století. Obvinění odmítá a označuje za politickou mstu.

Bývalý šéf ropného koncernu Jukos BBC řekl, že nyní je jasné, že ho Putin považuje za „vážnou hrozbu“. V Londýně, kde nejspíš nyní žije, se prý cítí bezpečně a měl by zájem tam požádat o azyl.

Vyšetřovací výbor, který je ruskou obdobou americké FBI, Chodorkovského v nepřítomnosti obvinil z nařízení vraždy nepohodlného starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. Starosta prý požadoval na ropném koncernu Jukos, aby vyplatil státu nepřiznané daně.

Chodorkovskij má podle vyšetřovatelů podíl i na smrti tělesného strážce podnikatele Jevgenije Rybina. Stalo se tak údajně při jednom z pokusů zabít Rybina v letech 1998 až 1999. Při střelbě bylo tehdy také zraněno několik dalších lidí.

Chodorkovskij celý případ odmítá jako politicky motivovanou frašku a vydání do Ruska se nijak neobává. Nyní 52letý magnát byl v minulosti považován za možného vážného politického konkurenta Putina. V roce 2003 byl ale zatčen a později odsouzen k mnohaletému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Na základě prezidentské milosti se v prosinci 2013 dostal na svobodu.