Cílem USA není Rusko ponížit, ale podmanit si jej, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Vladimir Putin dnes obvinil Spojené státy, že se snaží podmanit si Rusko. "Nikdy v historii se to vůči Rusku nikomu nepodařilo a nikomu se to ani nepodaří," zdůraznil v této souvislosti. Současně odmítl, že Spojené státy chtějí Rusko ponížit. "Tak to není. Ponížit nás nechtějí, chtějí na náš účet řešit své problémy. Chtějí nás podřídit svému vlivu," uvedl na dnešním setkání se svými stoupenci ze Všeruské lidové fronty (ONF).

Putin před týdnem čelil tlaku vedoucích západních politiků - zejména v australském Brisbane na víkendovém summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik G20 - kteří se ho snažili přimět ke změně politiky vůči Ukrajině. Putin ale hned naznačil, že jejich úsilí je marné.

Kyjev a Západ vyčítají Moskvě jednak anexi ukrajinského Krymu, jednak vojenskou podporu poskytovanou proruským separatistům na východě Ukrajiny. Kvůli tomu také Spojené státy a Evropská unie přijaly vůči Rusku sankce, které způsobují ruské ekonomice ztráty.

Putin na setkání s představiteli ONF v této souvislosti mimo jiné opakovaně naléhal na ruské firmy, včetně zemědělského a obranného sektoru, aby zvýšily prodej své produkce na domácím trhu v reakci na sankční opatření Západu.