Čína chce s cizími armádami oslavit porážku Japonska, zve je na přehlídku

Tank čínské armády v Pekingu

Tank čínské armády v Pekingu Zdroj: CC BY 2.0: Dan; Flickr.com

Čínská armáda pozve zahraniční ozbrojené síly, aby se zúčastnily velkolepé vojenské přehlídky. Ta je plánovaná na letošní podzim v Pekingu u příležitosti 70. výročí porážky Japonska ve druhé světové válce. O tomto nezvyklém rozhodnutí tradičně izolované armády informovalo čínské ministerstvo obrany.

Mluvčí obranného resortu Keng Jen-šeng uvedl, že vlády a vojenští vůdci cizích zemí budou pozváni jako pozorovatelé. Členové jejich ozbrojených složek budou vítáni a budou se moci zapojit do přehlídky.

Odvedení pozornosti

Podle agentury AP je ale možné, že zahraniční armády budou v otázce účasti na přehlídce váhat. Někteří analytikové již dříve vyjádřili přesvědčení, že Peking chce touto akcí upozornit na to, že Japonsko údajně nedostatečně přiznává své válečné zločiny z minulosti a nadále zůstává hrozbou pro region. Čína má v úmyslu tímto způsobem odvést pozornost od vlastní územní rozpínavosti v oblasti, soudí někteří analytici.

Podle Kenga nemá být přehlídka oslavou vítězství, ale připomínkou obětí konfliktu. Akce se bude konat kolem 2. září, což je datum oficiálního podpisu kapitulace Japonska, dodal Keng.

Bezprecedentní účast

Pozvánky budou údajně zaslány zemím, které ve válce přímo bojovaly, ale i některým státům, které neměly s konfliktem žádné přímé spojení. Zda bude pozvání zahrnovat i Japonsko, odmítl Keng sdělit.

Účast zahraničních armád na takovéto akci, která zpravidla zahrnuje leteckou přehlídku i prezentaci nejmodernější čínské výzbroje na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men, je prakticky bezprecedentní, konstatuje agentura AP.