Čína jako tržní ekonomika? Dopad na zaměstnanost by nebyl velký, tvrdí Brusel

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Ztráty pracovních míst v případě uznání Číny za tržní ekonomiku budou mnohem nižší, než tvrdí kritici tohoto kroku. Evropská komise odhadla, že pokud Evropská unie přizná Číně status tržní ekonomiky, a nebude tak proti ní moci využít některých forem obchodní ochrany, přijde o 63 600 až 211 tisíc míst. Komise to podle agentury Reuters uvádí v dokumentu, který předloží členským státům před schůzkou ministrů obchodu 2. února.

Studie ostře levicové a americkými odbory financované organizace Economic Policy Institute (EPI) loni v září odhadla, že EU by po uznání Číny za tržní ekonomiku mohla přijít o 1,7 až 3,5 milionu pracovních míst. V České republice by prý tento krok podle studie ohrozil zhruba 47 až 94 tisíc pracovních míst. Americký institut odhad vypracoval pro skupinu Aegis Europe, která seskupuje odvětví vystupující proti zmírnění obchodních bariér vůči Číně.

EU se stejně jako další členové Světové obchodní organizace (WTO) musí rozhodnout, zda Číně do 11. prosince udělí status tržní ekonomiky. Pokud by tak učinila, snížila by se její schopnost uvalovat na čínský dovoz antidumpingová cla.

Zavádějící studie

Zástupci odboru ochrany obchodu v komisi poznamenali, že studie EPI je zavádějící, protože po přidělení statusu tržní ekonomiky předpokládá snížení cel na veškerý dovoz z Číny. Zboží podléhající antidumpingovým clům však podle údajů komise představuje pouze 1,38 procenta evropského dovozu z Číny. Uvedli také, že rovněž další závěry studie by se měly brát „s velkou rezervou“.

EU je největším obchodním partnerem Číny a Čína je pro EU v obchodě na druhém místě za USA. Čína měla předloni v obchodě s EU přebytek 137 miliard eur (3,7 bilionu korun).

Čína se stala členem WTO v prosinci 2001. Při svém vstupu do této organizace přijala na 15 let status netržní ekonomiky a tento termín podle Pekingu vyprší v prosinci.