Čína je podezřelá ze zřizování „policejních stanic“ v Evropě. Zisky technologických gigantů klesly

Technologickým gigantům Microsoft a Google klesly zisky.

Technologickým gigantům Microsoft a Google klesly zisky. Zdroj: Profimedia

Jevgenij Prigožin, spojovaný se skupinou žoldáků vagnerovci je stále kritičtější k ruskému ministerstvu obrany.
Demokraté stáhli kontroverzní dopis, týkající se války na Ukrajině.
Demokraté stáhli kontroverzní dopis, týkající se války na Ukrajině.
Demokraté stáhli kontroverzní dopis, týkající se války na Ukrajině.
Demokraté stáhli kontroverzní dopis, týkající se války na Ukrajině.
6
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 299. den roku, svátek má Erik, před 28 lety Izrael a Jordánsko uzavřely mírovou smlouvu.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Čína údajně zřizuje policejní stanice v zahraničí

Čínská vláda byla obviněna ze zřízení nejméně dvou neohlášených „policejních stanic“ v Nizozemsku, tvrdí BBC s odkazem na média země. Ta našla důkazy o tom, že tato místa, která slibují poskytovat diplomatické služby, jsou využívána ke snaze umlčet čínské disidenty v Evropě. Mluvčí nizozemského ministerstva zahraničí uvedl, že existence neoficiálních policejních stanovišť je nezákonná.

Čínská ambasáda tvrdí, že o jejich existenci neví. Vyšetřování podnítila zpráva španělské nevládní organizace Safeguard Defenders. Podle organizace úřady veřejné bezpečnosti ze dvou čínských provincií zřídily 54 středisek zámořských policejních služeben na pěti kontinentech a ve 21 zemích. Většina z nich je v Evropě, včetně devíti ve Španělsku a čtyř v Itálii. Ve Spojeném království našla organizace dvě takové pobočky v Londýně a jednu ve skotském Glasgow.

Jednotky byly zdánlivě vytvořeny pro boj s nadnárodní kriminalitou a provádění administrativních úkonů, jako je obnova čínských řidičských průkazů. Podle Safeguard Defenders však ve skutečnosti provádějí „přesvědčovací operace“, jejichž cílem je donutit osoby podezřelé z vystupování proti čínskému režimu, aby se vrátily domů.

✅ Demokraté v USA stáhli dopis, který vyzýval k jednání s Putinem

Skupina progresivních demokratických členů amerického Kongresu uvedla, že stáhla dopis adresovaný Bílému domu, v němž vyzývala prezidenta Joea Bidena, aby vedl přímá jednání s Ruskem. Výzva vzbudila vlnu nevole v řadách demokratů a vyvolala otázky o tom, jak silná je podpora strany Ukrajině.

„Dopis byl sepsán před několika měsíci, ale bohužel byl uvolněn zaměstnanci bez prověření,“ uvedla podle CNN Pramila Jayapalová, šéfka progresivní frakce strany. Televize na svých internetových stránkách uvádí, že dopis v červnu podepsala třicítka liberálně orientovaných členů partaje a většina z nich nechtěla, aby informace o něm byly zveřejněny v těchto dnech. Někteří říkají, že nyní by dopis vzhledem k vývoji války nepodepsali.

✅ Prigožin je stále kritičtější k ruskému ministerstvu obrany

Zakladatel skupiny ruských žoldáků wagnerovci Jevgenij Prigožin podle deníku The Washington Post v osobním rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem kritizoval chyby ruských armádních velitelů na Ukrajině. Prigožin má podle informací amerických zpravodajských služeb, na něž se deník odkazuje, stále napjatější vztahy s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Na Ukrajině podle dřívějšího tvrzení ukrajinské vojenské rozvědky bojuje zhruba osm tisíc jeho žoldnéřů. Většinu z nich tvoří naverbovaní trestanci, tvrdí také rozvědka. Prigožin údajně kritizoval, že ruské ministerstvo obrany ukládá wagnerovcům příliš mnoho povinností, ale nevyčleňuje dost finančních a materiálních prostředků na jejich plnění. Zřejmě stojí i za videem, které se dříve šířilo na sociálních sítích a na němž si žoldnéři skupiny stěžovali na nedostatek jídla a nábojů.

✅ Zisky Microsoftu a majitele Googlu klesly

Výsledky dvou technologických gigantů prohlubují obavy ze zpomalování globální ekonomiky. Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se v prvním finančním čtvrtletí meziročně snížil o 14 procent na 17,6 miliardy dolarů. Tržby podniku rostly nejpomaleji za pět let, výsledky však mírně překonaly očekávání analytiků. Meziročně se zvýšily o jedenáct procent na 50,1 miliardy dolarů.

Americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, klesl v tomtéž období čistý zisk meziročně o 27 procent na 13,9 miliardy dolarů. Tržby společnosti navíc zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie podniku tak po zveřejnění výsledků ztrácely zhruba šest procent.

„Toto neuspokojivé čtvrtletí pro Google značí těžké časy, pokud se podmínky na trhu budou nadále zhoršovat,“ citovala BBC analytičku Insider Intelligence Evelyn Mitchellovou.

Stane se dnes

  • Český ministr zahraničí Jan Lipavský bude na pracovní návštěvě Kataru.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přijme německého kancléře Olafa Scholze.
  • Rishi Sunak bude při svých prvních interpelacích ve funkci britského premiéra odpovídat na dotazy poslanců v Dolní sněmovně.
  • Evropská komise představí plán na zlepšení kvality vzduchu a vody v Evropské unii.