Čína je pro obchodní válku v lepší kondici než USA, tvrdí nobelista Stiglitz

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

Americký dolar
Dolary
Americký ekonom Joseph E. Stiglitz
4
Fotogalerie

USA uvalily na Čínu cla na dovoz oceli a hliníku, brzy mohou následovat tarify na dovoz spotřebního zboží. Čína pohrozila cly na vepřové či ovoce. Právě spíše konfrontační reakce očekává ze strany Číny ekonom Joseph Stiglitz, země si prý nemůže dovolit působit slabě. Na obchodní válku je navíc podle něj Čína připravena lépe než USA.

Čína nesmí před silovým politikem, jako je americký prezident Donald Trump, vypadat slabě. Strategie ekonomického appeasementu by přinesla jen další požadavky, řekl pro Bloomberg držitel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. Argumentuje mimo jiné Mnichovskou dohodou.

„Nyní jde o jinou formu konfliktu, ale appeasement v obchodní válce vyústí v další požadavky,“ řekl ekonom.

Zda se Trumpovo rozhodnutí USA vyplatí, zůstává nicméně otázkou. Stiglitz dodává, že Čína je pro případnou obchodní válku připravena lépe než Spojené státy. Říše středu prý má na rozdíl od Spojených států nástroje a zdroje, aby ekonomický výpadek způsobený protekcionismem vyvážila.

 „Drží tři biliony dolarů v rezervách, které může využít k pomoci zasaženým. Ve Spojených státech se ale nepohybujeme v hospodářském rámci, který by dokázal působit v konkrétních místech ovlivněných obchodní válkou. Fiskální zdroje USA jsou napjaté,“ komentuje americké šance v ekonomickém střetu Stiglitz.

Čína se nicméně snaží snížit napětí mezi oběma státy výzvou, aby se Spojené státy "stáhly z okraje propasti", protože plánované zavedení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 bilionu korun) přibližuje obě země právě ke zmiňované k obchodní válce.