Čína je v krizi, míní Soros. Americké akcie konečně posílily

George Soros je dlouholetým kritikem Číny.

George Soros je dlouholetým kritikem Číny. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Čína je v ekonomické krizi, myslí si Soros

Americký investor George Soros odhaduje, že kvůli problémům na realitním trhu se Čína v současné době nachází v ekonomické krizi. Podle něj čínský prezident Si není schopen znovu nastolit důvěru veřejnosti v sektor. „Si má tolik dostupných nástrojů k tomu, aby mohl znovu obnovit důvěru v realitní trh. Otázka je, jestli ty nástroje používá správně,“ komentuje kroky čínského prezidenta Soros. 

Podnikatel maďarského původu naráží na problémy spojené s realitním obrem Evergrande, který se dostal do 300miliardových dluhů a který ohrožuje stabilitu celého trhu. Podle Sorose byl čínský realitní trh vystavěn na neudržitelném modelu, z něhož benefitovaly lokální vlády, a do něhož své úspory investovali běžní obyvatelé. Ti se teď obrátí proti vládě, odhaduje Soros. 

Čeká bitcoin kryptozima? 

Nejpopulárnější kryptoměna bitcoin má za sebou nejhorší první měsíc roku od roku 2018, kdy započala tzv. kryptozima. Hodnota bitcoinu od počátku roku klesla o 18 procent, dolů jde ovšem celý kryptotrh, například měna ethereum oslabila dokonce o 30 procent. Podle analytiků společnosti Goldman Sachs bitcoin za svou více než desetiletou existenci zaznamenal pět velkých pádů, krize průměrně trvala sedm až osm měsíců, píšou analytici. Největší oslabení zaznamenal bitcoin v roce 2011, kdy jeho hodnota klesla o 93 procent. 

Z trhů a burz

Akcie posílily

Americké akcie v pondělí posílily, za celý měsíc však vykázaly výrazný pokles. Dow Jonesův index si připsal 1,17 procenta a uzavřel obchodování na 35 131,86 bodu. Za celý měsíc naopak klesl o 3,3 procenta, což představuje jeho nejprudší lednový pokles od roku 2016.

Širší index S&P 500 včera stoupl o 1,89 procenta na 4515,55 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 3,41 procenta na 14239,88 bodu. Za celý měsíc však S&P 500 klesl o 5,3 procenta, a Nasdaq dokonce o devět procent.

Netflix rostl 

Technologické společnosti se v uplynulých týdnech dostaly pod tlak kvůli vyhlídkám na brzký začátek zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Akcie výrobce elektromobilů Tesla nicméně posílily o 10,7 procenta poté, co banka Credit Suisse zlepšila jejich hodnocení. Akcie internetové televize Netflix vzrostly o 11,1 procenta, protože banka Citigroup doporučila jejich nákup.

Investoři nyní čekají na další zveřejňování hospodářských výsledků velkých amerických podniků. Tento týden by výsledky měly představit například společnosti Alphabet, Amazon a Meta Platforms.

Tweet dne

Dnes to jsou dva roky od finálního brexitu. Boris Johnson by se zřejmě rád více věnoval oslavám tohoto význačného data, nicméně musí řešit své problémy kolem večírků v dobách nejpřísnějšího omezení. 

Stane se dnes 

  • Kvartální výsledky oznámí společnosti Alphabet, Exxon Mobil, Gilead, Starbucks, PayPal, General Motors nebo švýcarská banka UBS.
  • V Moskvě bude jednat maďarský premiér Viktor Orbán, v Kyjevě polský premiér Mateusz Morawiecki.
  • Německý výrobce luxusních automobilů Daimler se ode dneška oficiálně jmenuje Mercedes-Benz Group.
  • V Itálii nebudou smět lidé bez covidových certifikátů ani na úřady, poštu, do bank či obchodů, které neprodávají zboží základní potřeby. Od tohoto data se tak lidé bez covidpasu dostanou jen do lékáren či obchodů s potravinami a základním zbožím.