Čína nedodržela obchodní závazky, jednání ale pokračují, uvedl americký obchodní zmocněnec

Robert Lighthizer

Robert Lighthizer Zdroj: profimedia.cz

Robert Lighthizer
2
Fotogalerie

Čína nedodržela své závazky v obchodních jednáních se Spojenými státy, proto byl americký prezident Donald Trump o víkendu nucen přistoupit ke zvýšení cel a pohrozit zavedením dalších. Washington je však stále ochoten pokračovat v jednání, pokud Číňané svůj postoj změní. Novinářům to řekl americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Peking následně potvrdil, že do Washingtonu tento týden na obchodní rozhovory dorazí čínský vicepremiér Liou Che.

„Zhruba v průběhu minulého týdne jsme viděli porušení slibů, které dala Čína,“ řekl Lighthizer. Peking podle něj ustoupil od konkrétních závazků, což by vedlo k podstatným změnám v textu dohody. „To je z našeho pohledu nepřijatelné,“ dodal. Jednání sice zatím nebyla přerušena, vyšší cla ale od pátku přesto vstoupí v platnost.

Čínská delegace by ve čtvrtek a v pátek měla ve Washingtonu pokračovat v jednání o obchodní dohodě. Čínské ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že na obchodní jednání do USA dorazí vicepremiér Liou Che a že se setká s Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Neposkytlo však žádné další podrobnosti o předpokládaném obsahu rozhovorů.

Trump chce dohodu s výraznými strukturálními změnami. V tuto chvíli však podle Lighthizera obě strany nic podobného nemají. Čína ustoupila od některých závazků, na kterých se vyjednavači dohodli minulý týden, a to přimělo Trumpa v neděli zveřejnit tweet, ve kterém oznámil zvýšení cel. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes nicméně uvedl, že cla žádné problémy v obchodních vztazích mezi USA a Čínou nevyřeší.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dnes USA a Čínu vyzval, aby zabránily eskalaci obchodního napětí, která by mohla ohrozit růst světové ekonomiky. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier už v pondělí vyjádřil naději, že se eskalaci obchodních sporů mezi USA a Čínou podaří odvrátit.

Trump o víkendu na twitteru oznámil, že od pátku zvýší cla na čínské zboží dovážené do USA v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) ročně na 25 z nynějších deseti procent. Lighthizer dodal, že vyšší cla začnou platit v pátek v 00:01 východního času (06:01 středoevropského letního času). Trump rovněž informoval, že brzy plánuje oznámit 25procentní clo na zbývající čínský dovoz do USA.

Mnuchin ani Lighthizer blíže nespecifikovali, v čem se obě strany nemohou shodnout. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že Čína usiluje o to, aby dohodnuté změny mohla vyřešit prostřednictvím administrativních a regulačních opatření a nikoli změnami zákona, jak bylo dříve dohodnuto. To podkopává základní strukturu dohody. Podle čínských pravidel jsou změny zákona jedinou možností, jak získat alespoň malou míru jistoty při jejich dodržování, dodal zdroj.