Čína posílí vliv v Jižní Americe. V Brazílii investuje až 50 miliard

brazilské São Paulo

brazilské São Paulo Zdroj: CC BY 2.0: Jeff Belmonte; WikimediaCommons

Čína plánuje investovat až 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun) do nových infrastrukturních projektů v Brazílii. Příslušnou dohodu by měly podepsat banky obou zemí během nadcházející návštěvy čínského premiéra v Brazílii, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Finanční prostředky by měly sloužit mimo jiné k vybudování železničního spojení z atlantského pobřeží Brazílie na tichomořské pobřeží Peru. Mohlo by to snížit náklady na vývoz do Číny.

Vládní zdroje agentury Reuters tento týden uvedly, že přední brazilský peněžní ústav Caixa Econômica Federal a Čínská průmyslová a obchodní banka (ICBC) vytvoří fond na investice do brazilské infrastruktury s kapitálem 50 miliard dolarů. Fond prý budou kompletně financovat Číňané. Obě banky ale údajně ještě musí vytvořit regulatorní rámec, který bude hrát roli při rozhodování o projektech.

Brazílie zpomaluje

Brazilská ekonomika patřila v minulosti k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa. V posledních pěti letech ale její růst ochabuje. Čínský premiér Li Kche-čchiang na návštěvu Brazílie dorazí příští týden. Čeká jej také cesta do Kolumbie, Peru a Chile.

Čínský prezident Si Ťin-pching letos v lednu slíbil, že Čína investuje v Latinské Americe v příštích deseti letech 250 miliard dolarů. Podle Reuters jde o součást úsilí Pekingu posílit svůj vliv v regionu, kde dlouhodobě dominují Spojené státy.