Čína přemýšlí o větším zapojení v obou záchranných fondech eurozóny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čína zvažuje mnohem větší pomoc eurozóně, než dávala dosud najevo. Premiér Wen Ťia-pao po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že v úvahu připadá větší angažovanost jak v Evropském fondu finanční stability (EFSF), tak v chystaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). Bližší podrobnosti podle agentury Reuters nesdělil, euro ale i tak skokově zpevnilo vůči dolaru i k dalším světovým měnám.

Čínský premiér po schůzce s Merkelovou řekl, že je důležité, aby se dluhová krize v eurozóně vyřešila. Peking prý z toho důvodu podpoří snahu Evropy stabilizovat euro. Žádná konkrétní částka nepadla, Čína podle premiéra zatím vyhodnocuje, jak pomoc zvýšit.

Koncem ledna svoji připravenost přispět ke zvýšení zdrojů MMF vyjádřilo také Japonsko. Nejprve chce ale vidět, že Evropa dělá maximum, aby zastavila postup dluhové krize. Čína tehdy na setkání představitelů zemí G20 pouze uvedla, že MMF by se mohl na pomoc zemí G20 spolehnout, sama za sebe ale žádnou pomoc neslíbila. Chladná byla na konci ledna také reakce Spojených států, které mají své vlastní problémy se zadlužením.

Záchranný fond EFSF vznikl v roce 2010 a je koncipován jen jako nástroj s dočasnou působností. Zaniknout má nejpozději v polovině roku 2013, už teď se ale uvažuje, že by se mohl stát součástí připravovaného fondu ESM. Ten bude fungovat jako stálý záchranný fond a k dispozici by měl mít kolem půl bilionu eur (asi 12,6 bilionu korun). Se zahájením činnosti se počítá už v červenci, což je o rok dříve, než se původně plánovalo.

Merkelová zahájila návštěvu Číny, kde bude jednat hlavně o ekonomických otázkách. Na programu jsou ale i politické záležitosti, například situace v KLDR, Sýrii a v Íránu.