Čína si dupla. Zrušte cla a dosáhneme obchodní dohody, vzkazuje Spojeným státům

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching Zdroj: ČTK

Podmínkou pro dosažení obchodní dohody mezi Čínou a Spojenými státy je odstranění cel, která již Washington v rámci obchodní války uvalil na čínské zboží. Uvedlo to podle agentury Reuters čínské ministerstvo obchodu.

Americký prezident Donald Trump se na víkendové schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem dohodl na obnovení vzájemných obchodních rozhovorů. Ty ztroskotaly v květnu, kdy USA obvinily Čínu, že porušila sliby učiněné v rámci jednání.

Trump po sobotním setkání uvedl, že zatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží, a signalizoval i vstřícnější postoj k čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei. Čínská média nicméně v neděli varovala, že Peking a Washington ještě čeká dlouhá cesta k dosažení obchodní dohody.

Washington již v rámci obchodní války zavedl cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů (5,6 bilionu korun). Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů. Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky.

Mluvčí čínského ministerstva obchodu dnes uvedl, že obchodní týmy obou zemí jsou nyní v kontaktu. Podle hlavního ekonomického poradce Bílého domu Larryho Kudlowa se komunikace zatím odehrává po telefonu, ale v brzké době by se mělo konat osobní setkání vysoce postavených představitelů obou zemí.