Přeshraniční akvizice zahrnující firmy ze Spojených států klesly o 48 procent

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Hodnota přeshraničních akvizic a fúzí zahrnujících společnosti ze Spojených států v první polovině letošního roku klesla o 48 procent na 204 miliardy dolarů (4,6 bilionu korun). To je nejnižší pololetní hodnota od první poloviny roku 2014, uvedla agentura Bloomberg. Navíc žádná z deseti největších dohod oznámených v letošním roce v USA nezahrnovala zahraničního kupce nebo prodejce, zatímco v posledních letech to bývaly čtyři z deseti.

Některé z největších zahraničních dohod v letošním roce nebyly dokončené. V březnu se kanadská firma Barrick Gold stáhla z nepřátelské nabídky na převzetí amerického konkurenta Newmont Mining za 17,8 miliardy dolarů. Spojením by vznikl největší producent zlata na světě. Provozovatel kasin v Las Vegas Wynn Resort jednal o převzetí australského konkurenta Crown Resorts za sedm miliard dolarů, jednání však skončila poté, co informace v dubnu unikly na veřejnost.

"Lidé jsou obecně opatrnější," uvedl partner poradenské skupiny PJT Partners Johannes Groeller. "S tím, jak je obtížnější dohody dokončit si firmy dvakrát rozmýšlejí, zda něco začnou," dodal.

Přeshraniční dohody klesají na rekordní minima kvůli americko-čínskému obchodnímu napětí a roztříštěné politice v Evropě, dodal analytik Citigroup Mark Shafir. Největšími dohodami letos jsou plánované spojení amerických firem United Technologies a Raytheonu a amerických farmaceutických společností Celgene a Bristol-Myers Squibb.