Čína snížila cíl růstu na sedm procent, vláda připravuje reformy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEphoto, Uwe Aranas via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Druhá největší ekonomika světa si musí zvyknout na pomalejší tempo ekonomického rozvoje. Peking snížil cíl růstu HDP pro letošní rok na sedm procent, což je o půl procentního bodu níže, než dosud plánoval.

Za celý loňský rok Čína dosáhla růstu 7,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za poslední čtvrtstoletí. Podle premiéra Li Kche-čchianga budou nižší čísla „novým standardem“, se kterým se bude muset země, dosud zvyklá na dvouciferné růsty ekonomiky, smířit. Premiér zdůraznil nutnost provedení reforem s cílem vybudovat stabilnější základy ekonomického růstu.

Čtěte komentář Miroslava Zámečníka:

„Hluboce zakořeněné problémy našeho ekonomického rozvoje jsou stále zřetelnější. Letos budeme čelit větším potížím než v předchozím roce,“ řekl Li Kche-čchiang podle agentury Reuters na výročním zasedání čínského parlamentu.

Mezi priority čínské vlády patří reformy obřích státních podniků či liberalizace bankovního systému a finančních trhů, výzvou bude i udržení stále ještě velmi vysokého tempa růstu i přes ochlazení realitního trhu a nadbytek výrobních kapacit. V dlouhodobějším výhledu se chce Peking zbavit exportní závislosti posílením role domácí spotřeby a odepsat neefektivní investice.