Čína, USA a Japonsko mají také ekonomické resty, kontruje Evropa

José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy

José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy Zdroj: profimedia.cz

Čína, USA a Japonsko mají také nedostatky ve svých ekonomikách, které je nutné řešit, uvedli představitelé eurozóny v dopise adresovaném všem 27 členským zemím Evropské unie před blížícím se jednání G20 v Mexiku. Informovala o tom agentura Reuters.

Hospodářské problémy musí řešit i ostatní velké světové ekonomiky, ne pouze Evropa, tvrdí předseda Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. „Spojené státy a Japonsko musí pracovat na problémech v daňovém systému a Čína by měla uvolnit omezení jűanu,“ uvádí dopis.

USA podle bruselských představitelů musí zabránit pádu z „fiskálního útesu“, který by mohly způsobit rostoucí daně a ořezávání výdajů. Čína by pak měla posílit sociální ochranné sítě a pokračovat ve strukturálních reformách.

Eurozóna podle zástupců Bruselu podniká v současné době veškeré možné kroky vedoucí ke zlepšení stávající situace.
„Evropa vykročila vpřed a převzala svoji odpovědnost za zajištění finanční stability v eurozóně, a bude tak činit i nadále,“ uvádí dále dopis zaslaný představitelům EU před červnovým zasedáním G20 v Mexiku.

„Nyní je na všech členech skupiny G20, aby zvýšili své úsilí a prohloubili spolupráci s cílem zajistit trvalé zotavení globální ekonomiky,“ napsali Barrosa a Rompuy. Zopakovali také, že eurozóna má stále zájem na řeckém setrvání v měnové unii.