Čínská ekonomika zpomalila, obchod s nemovitostmi zažívá boom

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Průmyslová výroba v Číně za leden a únor zpomalila meziroční tempo růstu na 9,9 procenta. Vývoj tak zaostal za očekáváním analytiků. Pomaleji ale rostly i tržby v maloobchodě, což svědčí o tom, že druhá největší ekonomika světa se z nejslabšího růstu za posledních 13 let zotavuje hůř, než se předpokládalo. Sérii dat zveřejnil v noci na dnešek tamní statistický úřad.

„Ty údaje naznačují, že ekonomika je ve fázi mírného oživení a že je stále dost křehká,“ řekl analytik makroekonomických indikátorů Sü Kao z makléřské společnosti Everbright Securities.

Statistický úřad data o vývoji průmyslové výroby zveřejnil spolu s údaji o vývoji maloobchodních tržeb. Ty se za první dva měsíce letošního roku meziročně zvýšily o 12,3 procenta, což je také zpomalení. Analytici v anketě agentury Reuters počítali s růstem o 15 procent, u výroby očekávali růst o 10,5 procenta.

Lepší zprávou jsou naopak data o vývoji investic do fixních aktiv. Tato kategorie je v Číně motorem hospodářského oživení, a finanční trhy jí proto věnují větší pozornost. Meziroční nárůst těchto investic za první dva měsíce letošního roku dosáhl 21,2 procenta, zatímco trh očekával růst o 20,8 procenta.

V relativně svižném růstu pokračují investice do nemovitostí. Meziročně se zvýšily o 22,8 procenta. Vláda se snaží růst tohoto sektoru omezit, aby se příliš rychle nezvyšovaly ceny. Dražší tak bude nákup nemovitostí pro ty, kdo už alespoň jednu nemovitost vlastní.

U klíčových indikátorů ekonomické aktivity čínští statistici zveřejňují data souhrnně za leden a únor. Dělají to proto, aby omezili výkyvy, k nimž dochází v důsledku pohyblivého data začátku lunárního roku. To v některých letech připadá na leden, v jiných na únor.